vrijdag 24 februari 2012

Geglaceerde uitjes

18-24 kleine witte uitjes (gepeld)
1,5 eetl. boter
1,5 eetl. olie
koekenpan
1 dl donkere boulillon, droge witte wijn, rode wijn of water
zout en peper naar smaak
kruidenbuiltje (peterselie, laurier, tijm)

Deze bruin geglaceerde witte uitjes kunnen worden geserveerd bij gerechten als Boeuf Bourguinon of Coq au Vin.
Laat de boter en de olie in de koekenpan heet worden. Leg, als de boter gaat bruinen de uitjes in de pan en bak ze op middelhoog vuur in ca. 10 min. lichtbruin. Schud de uitjes in de pan regelmatig om zodat ze gelijkmatig bruin worden. Ga voorzichtig te werk want de uitjes moeten niet beschadigen. Helemaal egaal bruin worden ze nooit.
Schenk dan het vocht bij de uitjes en voeg zout en peper toe. Leg het kruidenbuiltje tussen de uitjes in de pan en laat met het deksel op de pan 4-50 minuten heel zachtjes stoven tot de uitjes zacht zijn maar nog wel heel en het vocht is verdampt. Neem het kruidenbuiltje uit de pan en dien de uitjes op.

Geen opmerkingen: