zondag 2 november 2008

Vis in zoutkorst

Eten met vrienden is altijd leuk. Behalve dat het gezellig is heb je dan weer een mooie gelegenheid om lekker uit te pakken met een gerecht wat je voor 2 personen niet zo gauw maakt! De vis in zoutkorst is een mooi voorbeeld van een recept voor een etentje met vrienden. Eigenlijk hartstikke makkelijk, maar ziet er indrukwekkend uit!!
Het kan met verschillende soorten vis, maar een favoriet is toch wel zeebaars.

voor 4 pers.
2 zeebaarsen
een paar takjes verse kruiden (basilicum, rozemarijn, peterselie etc)
2 citroenen (1 in plakjes gesneden, 1 geraspt)
2 à 3 kg. grof zeezout (per kilo vis ca. 1,5 kilo zout)
geraspte schil van 1 sinaasappel
1 ei
handvol venkelzaadjes
olijfolie

Verwarm de oven voor op 220 graden. Nadat de vis is schoongemaakt (meestal al door de visboer gedaan) prop je de buikholte vol met een mengsel van kruiden en schijfjes citroen.
meng het zout met de sinaasappel- en citroenschil, het ei en de venkelzaadjes. Giet er een scheutje warm water bij en bewerk het mengsel tot het eruitziet en voelt als nat zand. Strooi een laag van ca. 1 cm dik op een bakplaat en maak een soort bedje voor elke vis. Wrijf de vissen in met wat olie en leg ze op het zout. Schep de rest van het zout erop en druk het aan. De koppen en staarten hoeven niet bedekt te zijn.

Bak de vis 20 tot 40 min in de voorverwarmde oven. De tijd is afhankelijk van de zoutlaag, de oven, de soort en de maat van de vis etc etc etc.....
Zet de hele plaat op tafel met een lege kom om de brokken zout in te doen.

Serveer met salade.

Geen opmerkingen: