maandag 22 november 2010

Spaanse peertaartjes met Pedro Ximenez-siroop

Work in progress....


Op het plaatje in het tijdschrift zie je al hoe ze moeten worden.......
't is een hoop werk, maar leuk om te doen en ze werden uiteindelijk precies zoals op het plaatje!
Het recept kompt uit de Delicious.
200 gr. bloem
100 gr. gekoelde ongezouten boter, in blokjes
30 gr. amandelmeel
1 theel. gemalen anijszaad
75 gr. poedersuiker
1 ei
1/2 theel. vanille-extract
250 gr. mascarpone
70 gr. griekse yoghurt
Pedro Ximenez-Peren
6 kleine peren
1 (liefst biologische) citroen
150 gr. fijne kristalsuiker
1 kaneelstokje
1 vanillestokje, gespleten, zaadjes eruit geschraapt
375 ml. Pedro Ximenez-sherry
Schil de peren, halveer ze en verwijder de klokhuizen, maar laat de steeltjes eraan zitten. Snijd 2 repen schil van de citroen en houd deze apart. Halveer de citroen en wrijf de peren ermee in om te voorkomen dat ze bruin worden. Doe de suiker, citroenschil, kaneelstokje, vanillestokje met de zaadjes in een pan met 300 ml. water. Roer op laag vuur tot de suiker oplost. Voeg de sherry en de peren toe. Doe de deksel op de pan en laat 15-20 min. zachtjes koken (afhankelijk van de rijpheid van de peren) tot de peren zacht zijn. Zet de peren in hun vocht een nacht weg.
Doe de volgende dag de bloem, boter, amandelmeel, anijspoeder en 25 gr. poedersuiker met 1/2 theel. zout in een keukenmachine. Laat de machine draaien tot het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg het ei en de vanille toe en laat draaien tot het een gladde bal is. Verpak in plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 6 lage taartvormpjes (doorsnede van 10 cm) in en verdeel het deeg in 6 stukken. Rol ze op een met bloem bestoven werkblad uit tot 6 cirkels en bekleed de vormpjes ermee. Zet nog 15 min. in de koelkast.
Haal de vormpjes uit de koelkast, bekleed het deeg met bakpapier en een blinde vulling van ongekookte peulvruchten en bak de vormpjes 15 min. in de oven. Verwijder het papier en de blinde vulling en bak nog 10-12 min. tot het deeg goudbruin en knapperig is. Laat afkoelen.
Haal intussen de peren uit de siroop. Schenk de siroop in een steelpan en breng aan de kook.
Laat op matig vuur 15-20 min. inkoken tot de siroop dik en stroperig is. Laat afkoelen.
Snijd elke peer in de lengte tot bijne bovenaan in plakken, laat het stukje bij de steel heel.
Meng de mascarpone, yoghurt en de rest van de poedersuiker en verdeel het mengsel over de taartbodems. Leg er 2 peerhelften op, spreid de plakjes in een waaiervorm en bestrijk vlak voor het serveren met de ingekookte siroop.



Mosselen met Hongaarse paprika-roomsaus



Wat er nou echt Hongaars aan is... behalve de paprika-poeder weet ik niet, maar lekker was het wel!
Recept komt uit het mossel kookboek van Florine Boucher.

Hoofdgerecht voor 2 pers.

2 kg verse mosselen
125 gr spekblokjes
1 ui, fijngesnipperd
2 rode puntpaprika's, fijngesnipperd
1 eetl. milde paprikapoeder
1 theel. pikant paprikapoeder
1 dl. witte wijn
6-7 takjes bladpeterselie
1 groot laurierblad, in de lengte gehalveerd
2 theel. maizena
1 klein bakje zure room of creme fraiche
zout
Bak de spekjes uit in een hapjespan op halfhoog vuur tot ze flink zijn uitgebakken, schep ze uit de pan. Fruit in het verkregen vet de uien al roerend zo'n 5-7 min. of tot ze zacht zijn (niet laten kleuren). Doe de fijngesneden paprika erbij en laat in een gesloten pan ca. 5 min. smoren. Voeg beide soorten paprikapoeder, een beetje zout en de witte wijn toe, breng aan de kook en laat alles in de gesloten pan op laag vuur 15 min. stoven. Snijd het peterselieblad los van de stengels, snijd het blad fijn en bewaar de stelen. Voeg de laatste minuten van de stooftijd de fijngesneden peterselie toe aan de ui en de paprika in de pan.
Maak intussen de mosselen schoon en gooi de kapotte exemplaren weg. Kook ze met 1 dl. water, de laurier en de peterseliestelen gaar tot de schelpen open zijn. Neem de pan van het vuur, giet het mosselvocht over in een litermaat en houd de mosselen warm in de pan.
Schenk 1,5 dl van het mosselkookvocht bij de gestoofde ui en paprika en roer even goed door.
Meng de maizena met een half glaasje mosselkookvocht en voeg het toe aan de saus. Roer tot slot de creme fraiche door de saus (en indien nodig nog een paar eetlepels mosselkookvocht). Proef of de saus voldoende op smaak is en voeg indien nodig nog wat zout en/of peper toe.
Gooi zoveel mogelijk van de lege schelpen alvast weg en schenk dan de saus over de mosselen.
Serveer met wat brood.

zondag 14 november 2010

Boeuf Bourguignon

Inmiddels 2x gemaakt met veel succes.... dus tijd om het op de blog te zetten lijkt me. Nu het kouder wordt zal het ook wel vaker op tafel komen. Het recept komt uit "de kunst van het koken" van Julia Child en lijkt veel werk, maar als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar. Ideaal om van tevoren te maken als je weinig tijd hebt op de dag dat je gasten komen.













grote ovenvaste (gietijzeren) pan
150 gr spekblokjes
olijfolie
1,5 kg rundvlees, in blokjes gesneden (zorg voor goed stoofvlees, niet te mager)
1 wortel, in plakjes
1 ui, in ringen
zout & peper
bloem
1 fles volle rode wijn
1 l. bruine fond of runderbouillon
1 klein blikje tomatenpuree
2 teentjes knoflook, geplet
1/2 theel. tijm
1 laurierblad

voor erbij:
18-24 geglaceerde uitjes
500 gr. champignons (in vieren, gebakken in boter)

Blancheer de spekjes 10 min. in ruim water. Laat uitlekken op wat keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Bak het spek in de olie 2-3 min. lichtbruin. Houd apart.
Droog het vlees met keukenpapier (het wordt niet bruin als het nog vochtig is). Bak ze met een paar stukjes tegelijk in hete olie tot ze aan alle kanten bruin zijn. Meng dan het vlees met de spekjes.
Bak dan de groenten in dezelfde pan tot ze lichtbruin zijn. Haal de groenten uit de pan en zet apart.
Doe het vlees terug in de pan en bestrooi met een paar eetlepels bloem en zout en peper. Schud goed door elkaar zodat alles met wat bloem is bedekt. Zet de pan 4 minuten in het midden van de voorwerwarmde oven, schud het vlees dan om en zet nog eens 4 minuten in de oven terug (het vlees heeft nu een bruin korstje gekregen door de bloem). Draai de oventhermostaat terug tot 165 graden.
Doe de wijn in de pan en net zoveel fond of bouillon dat het vlees net onder staat. Doe de tomatenpuree, knoflook en kruiden erbij en breng op het vuur tegen de kook aan. Doe de deksel op de pan en zet hem in de onderste helft van de oven. Laat 2,5 tot 3 uur langzaam sudderen tot het vlees helemaal zacht is.