zondag 14 november 2010

Boeuf Bourguignon

Inmiddels 2x gemaakt met veel succes.... dus tijd om het op de blog te zetten lijkt me. Nu het kouder wordt zal het ook wel vaker op tafel komen. Het recept komt uit "de kunst van het koken" van Julia Child en lijkt veel werk, maar als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar. Ideaal om van tevoren te maken als je weinig tijd hebt op de dag dat je gasten komen.













grote ovenvaste (gietijzeren) pan
150 gr spekblokjes
olijfolie
1,5 kg rundvlees, in blokjes gesneden (zorg voor goed stoofvlees, niet te mager)
1 wortel, in plakjes
1 ui, in ringen
zout & peper
bloem
1 fles volle rode wijn
1 l. bruine fond of runderbouillon
1 klein blikje tomatenpuree
2 teentjes knoflook, geplet
1/2 theel. tijm
1 laurierblad

voor erbij:
18-24 geglaceerde uitjes
500 gr. champignons (in vieren, gebakken in boter)

Blancheer de spekjes 10 min. in ruim water. Laat uitlekken op wat keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Bak het spek in de olie 2-3 min. lichtbruin. Houd apart.
Droog het vlees met keukenpapier (het wordt niet bruin als het nog vochtig is). Bak ze met een paar stukjes tegelijk in hete olie tot ze aan alle kanten bruin zijn. Meng dan het vlees met de spekjes.
Bak dan de groenten in dezelfde pan tot ze lichtbruin zijn. Haal de groenten uit de pan en zet apart.
Doe het vlees terug in de pan en bestrooi met een paar eetlepels bloem en zout en peper. Schud goed door elkaar zodat alles met wat bloem is bedekt. Zet de pan 4 minuten in het midden van de voorwerwarmde oven, schud het vlees dan om en zet nog eens 4 minuten in de oven terug (het vlees heeft nu een bruin korstje gekregen door de bloem). Draai de oventhermostaat terug tot 165 graden.
Doe de wijn in de pan en net zoveel fond of bouillon dat het vlees net onder staat. Doe de tomatenpuree, knoflook en kruiden erbij en breng op het vuur tegen de kook aan. Doe de deksel op de pan en zet hem in de onderste helft van de oven. Laat 2,5 tot 3 uur langzaam sudderen tot het vlees helemaal zacht is.

Geen opmerkingen: