dinsdag 22 april 2008

Gevulde Aubergines


voor 2 pers:
2 aubergines
4 rijpe tomaten, in kleine blokjes
2 rode of groene paprika's, fijngesneden
1 ui, fijngesnipperd
1 selderijstengel, fijngesneden
2 eieren
4 eetl. geraspte parmezaanse kaas
zout en peper
verse italiaanse kruiden (bijv. Oregano, Basilicum)
olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en lepel voorzichtig het vruchtvlees eruit zonder de schil kapot te maken. Strooi wat zout in de uitgeholde helften. Snijd het auberginevlees in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui tot het zacht is. Voeg paprika toe en laat ca. 5 minuten stoven. Voeg dan de aubergine en tomaat toe samen met de fijngehakte verse kruiden. Breng nog op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en klop de eieren los. Roer dan de eieren door het groentemengsel.
Dep de binnenkant van de auberginehelften droog en leg ze bij elkaar in een ovenschaal. Schep het mengsel in de aubergines stooi de parmezaanse kaas erover. Zet in de oven voor ca. 25 minuten, tot de aubergines goudbruin zijn en pruttelen.

maandag 7 april 2008

Risotto Milanese

voor 2 pers.

200 gr. risottorijst
600 ml. bouillon (afhankelijk waarbij het geserveerd wordt kun je kippe- of runderbouillon gebruiken)
40 gr. boter
1/2 ui, fijngehakt
1/2 theel. saffraandraadjes (geweld in een klein beetje water)
70 gr. geraspte parmesaanse kaas
zout

Smelt de boter in een pan. Voeg de ui toe en laat ca. 5 min. meebakken tot het zacht is. Voeg de rijst toe en roer al roerend om tot de rijst helemaal met boter is bedekt. Voeg een soeplepel bouillon toe en roer door de rijst. Voeg steeds als de bouillon is opgenomen een nieuwe lepel boullon toe. Voordat de laatste bouillon erdoor gaat de saffraan toevoegen. Breng op smaak met zout. Voor het serveren een klontje boter en de geraspte kaas toevoegen. Heerlijk bij Osso Buco

Ossobuco alla Milanese


40 gr. boter
1/2 ui, fijngehakt
1 grote schijf ossobuco per 2 pers. (afhankelijk v/h gewicht)
bloem om te bestuiven
3 eetl. witte wijn
150 ml. vleesbouillon
1 selderijstengel, fijngehakt
1/2 wortel, fijngehakt
1 klein blikje tomatenpuree
zout en peper

voor de gremolata:
schil van een halve citroen, heel fijn gehakt
2 takjes peterselie, heel fijn gehakt

Smelt de boter in een grote pan en laat bruin worden. Bestrooi de ossobuco met wat bloem en bak rondom bruin in de boter. Haal het vlees uit de pan en bak de uien ca. 5 min. tot ze zacht zijn. Voeg de wortel en selderij toe en laat even meebakken. Na een aantal minuten de wijn toevoegen. Doe het vlees terug in de pan, bestrooi met zout en peper en doe de bouillon erbij. Verlaag het vuur, doe de deksel op de pan en laat ca. 1 uur pruttelen. Voeg eventueel wat extra bouillon toe indien nodig. Haal het vlees los van het bot en snijd in kleine stukjes, haal het merg uit het bot en meng ook door de saus. Meng de tomatenpuree met een eetlepel water en roer vlak voor het serveren bij het vlees. Als laatste de gremolata maken door de citroenschil en peterselie te mengen. Voeg dit bij de vlees en laat nog 5 minuten staan.
Serveer met risotto milanese.

zaterdag 5 april 2008

Salade van geroosterde pompoen, bietjes en feta


Deze salade aten we als lunch in Simons Town, een mooi plaatsje op de westkaap in Zuid Afrika. Heerlijk en beslist voor herhaling vatbaar! We hebben het bij terugkomst dan ook meteen weer gemaakt. Jammer dat hier zoveel minder pompoen varieteiten te koop zijn en dat die dan ook nog eens minder smaak hebben dan de Afrikaanse. Ik rooster de pompoen zoals in een recept van Jamie Oliver wordt beschreven, daar krijgt de pompoen veel smaak van.

1 stuk pompoen, of een kleine flespompoen
1 of 2 bietjes
veldsla
100 gr. feta
olijfolie en balsamicoazijn
balsamicostroop
1 theel. korianderzaak
1 theel. venkelzaad
een halve gedroogde spaanse peper
zout en peper

Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de pompoen en snijd het in dobbelsteentjes van zo'n 3 cm. wrijf ze in met een beetje olijfolie. Wrijf het korianderzaad, het venkelzaad en de spaanse peper met een flinke snuf peper en zout in een vijzel. Strooi het mensgel over de pompoen, hussel door elkaar en doe de blokjes in een passende ovenschaal en dek af met een stuk bevochtigd bakpapier. Zet de schaal ongeveer een kwartier in de oven, haal vervolgens het papier eraf en rooster nog een minuut of 5 of tot de pompoen zacht is. Kook intussen de bietjes gaar. Haal de schil eraf en snijd in blokjes van ca. 1 cm.
Als de pompoen wat is afgekoeld, snijd deze dan ook in iets kleinere blokjes. Maak het bord op; eerst wat veldsla, dan de blokjes pompoen en bietjes. Snijd de feta in blokjes en doe dit over de groente op het bord. Afmaken met olijfolie, balsamicoazijn en wat peper. Als laatste wat balsamicostroop eroverheen druppelen.

Saus van geroosterde tomaten






Soms heb je van die evergreens die niet meer weg te denken zijn uit je keuken. Deze saus is zo'n 'classic' die wij altijd in de kast en/of vriezer hebben staan. Heerlijk bij pasta, in de soep, op pizza etc. Wij maken altijd een dubbele hoeveelheid van het standaardrecept, dan kun je weer even verder. Hieronder dus onze hoeveelheden.

3 kg. rijpe tomaten
4 grote uien
300 gr. tomatenpureee (dubbelgeconcentreerd)
8-10 teentjes knoflook
250 ml. olijfolie
2 eetl. suiker
2 eetl. witte wijnazijn
4 theel. zout
zwarte peper

Verwarm de oven voor op 160 graden. Snij de tomaten in vieren en verwijder de harde kern. Snij de uien in dunne partjes en meng de tomaten en uien in een grote kom. Hak de knoflook fijn in een foodprocessor en meng er de tomatenpuree, azijn, suiker, zout, peper en olijfolie bij tot een gladde massa. Schep dit gelijkmatig door de tomaten en uien en spreid het mengsel uit in een braadslede of ovenschaal (event. bekleed met bakpapier tegen aanbranden). Laat alles ca. 1,5 uur in de oven bruin worden. Pureer alles tot een gladde saus en doe het zo heet mogelijk in schone glazen potten.