zaterdag 5 april 2008

Salade van geroosterde pompoen, bietjes en feta


Deze salade aten we als lunch in Simons Town, een mooi plaatsje op de westkaap in Zuid Afrika. Heerlijk en beslist voor herhaling vatbaar! We hebben het bij terugkomst dan ook meteen weer gemaakt. Jammer dat hier zoveel minder pompoen varieteiten te koop zijn en dat die dan ook nog eens minder smaak hebben dan de Afrikaanse. Ik rooster de pompoen zoals in een recept van Jamie Oliver wordt beschreven, daar krijgt de pompoen veel smaak van.

1 stuk pompoen, of een kleine flespompoen
1 of 2 bietjes
veldsla
100 gr. feta
olijfolie en balsamicoazijn
balsamicostroop
1 theel. korianderzaak
1 theel. venkelzaad
een halve gedroogde spaanse peper
zout en peper

Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de pompoen en snijd het in dobbelsteentjes van zo'n 3 cm. wrijf ze in met een beetje olijfolie. Wrijf het korianderzaad, het venkelzaad en de spaanse peper met een flinke snuf peper en zout in een vijzel. Strooi het mensgel over de pompoen, hussel door elkaar en doe de blokjes in een passende ovenschaal en dek af met een stuk bevochtigd bakpapier. Zet de schaal ongeveer een kwartier in de oven, haal vervolgens het papier eraf en rooster nog een minuut of 5 of tot de pompoen zacht is. Kook intussen de bietjes gaar. Haal de schil eraf en snijd in blokjes van ca. 1 cm.
Als de pompoen wat is afgekoeld, snijd deze dan ook in iets kleinere blokjes. Maak het bord op; eerst wat veldsla, dan de blokjes pompoen en bietjes. Snijd de feta in blokjes en doe dit over de groente op het bord. Afmaken met olijfolie, balsamicoazijn en wat peper. Als laatste wat balsamicostroop eroverheen druppelen.

Geen opmerkingen: