zondag 15 februari 2009

Stoofvlees in triple bier

Met grijs somber weer buiten is dit weer zo'n heerlijke winterschotel! Heerlijk met aardappelpuree, maar zelfs met rijst is dit een goede combi. De saus is een beetje zoetig, en combineert goed met gestoofde witlof of een witlof/aardappelschotel.

1 kg. stoofvlees
1 grote ui, fijngesnipperd
3 el. azijn.
1 flesje triple bier
1 klein blikje tomatenpuree
1 a 2 el. suiker (bruin)
1 bouillonblokje (rund)
boter of ghee
zout & peper


Kruid het vlees met peper en zout. Braad het vlees aan beide zijden bruin in de gesmolten boter of ghee. Haal het vlees dan uit de pan en bak de gesnipperde ui tot deze glazig is. Doe het vlees terug in de pan. Bak vlees en ui enkele minuten samen, en doe dan de azijn, suiker en tomatenpuree erbij. Laat enkele minuten stoven en giet dan langzaam het bier erbij. Doe het bouillonblokje in de pan en roer alles goed door.

Laat alles zo'n 2 uur stoven tot het vlees zacht is.


Als alles net in de pan zit en je hebt net de suiker erbij gedaan, schrik je wellicht een beetje, want het is dan nog vrij zoet, maar na 2 uur sudderen is dat al een stuk minder. De saus 'klopt'dan helemaal. Beetje zoetig, maar ook met een bittertje.

Geen opmerkingen: