maandag 18 mei 2009

Rabarbersorbet met rabarbercompote

voor ca. 1 liter sorbet:
1 kg. rabarber, schoongemaakt
260 gr. suiker
2 eetl. agavesiroop
1 blaadje gelatine, geweekt in water

Voor de compote:
1 grote rabarberstengel in schuine plakjes gesneden
180 gr. suiker
1 theel. vanille essence

Snijd de rabarber in stukjes, doe samen met de suiker in een pan met dikke bodem en zet op het vuur en breng aan de kook. Laat zo'n 20 min zachtjes pruttelen tot de rabarber gaar is. Leg het blaadje gelatine ca. 5 min. in een bakje water. Pureer de rabarber met een staafmixer. Roer het gelatineblaadje erdoor en laat afkoelen voor het de vriezer ingaat. Bij gebrek aan een ijsmachine regelmatig doorroeren terwijl het invriest.

Breng voor de compote 3,5 dl. water aan de kook samen met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de schijfles rabarber toe en laat dit 20 min zachtjes doorkoken. De rabarber mag niet stukgaan. Doe de vanille essence erbij en roer voorzichtig om.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Haal de sorbet 5 a 10 min. voor serveren uit de vriezer.

Geen opmerkingen: