maandag 22 november 2010

Spaanse peertaartjes met Pedro Ximenez-siroop

Work in progress....


Op het plaatje in het tijdschrift zie je al hoe ze moeten worden.......
't is een hoop werk, maar leuk om te doen en ze werden uiteindelijk precies zoals op het plaatje!
Het recept kompt uit de Delicious.
200 gr. bloem
100 gr. gekoelde ongezouten boter, in blokjes
30 gr. amandelmeel
1 theel. gemalen anijszaad
75 gr. poedersuiker
1 ei
1/2 theel. vanille-extract
250 gr. mascarpone
70 gr. griekse yoghurt
Pedro Ximenez-Peren
6 kleine peren
1 (liefst biologische) citroen
150 gr. fijne kristalsuiker
1 kaneelstokje
1 vanillestokje, gespleten, zaadjes eruit geschraapt
375 ml. Pedro Ximenez-sherry
Schil de peren, halveer ze en verwijder de klokhuizen, maar laat de steeltjes eraan zitten. Snijd 2 repen schil van de citroen en houd deze apart. Halveer de citroen en wrijf de peren ermee in om te voorkomen dat ze bruin worden. Doe de suiker, citroenschil, kaneelstokje, vanillestokje met de zaadjes in een pan met 300 ml. water. Roer op laag vuur tot de suiker oplost. Voeg de sherry en de peren toe. Doe de deksel op de pan en laat 15-20 min. zachtjes koken (afhankelijk van de rijpheid van de peren) tot de peren zacht zijn. Zet de peren in hun vocht een nacht weg.
Doe de volgende dag de bloem, boter, amandelmeel, anijspoeder en 25 gr. poedersuiker met 1/2 theel. zout in een keukenmachine. Laat de machine draaien tot het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg het ei en de vanille toe en laat draaien tot het een gladde bal is. Verpak in plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 6 lage taartvormpjes (doorsnede van 10 cm) in en verdeel het deeg in 6 stukken. Rol ze op een met bloem bestoven werkblad uit tot 6 cirkels en bekleed de vormpjes ermee. Zet nog 15 min. in de koelkast.
Haal de vormpjes uit de koelkast, bekleed het deeg met bakpapier en een blinde vulling van ongekookte peulvruchten en bak de vormpjes 15 min. in de oven. Verwijder het papier en de blinde vulling en bak nog 10-12 min. tot het deeg goudbruin en knapperig is. Laat afkoelen.
Haal intussen de peren uit de siroop. Schenk de siroop in een steelpan en breng aan de kook.
Laat op matig vuur 15-20 min. inkoken tot de siroop dik en stroperig is. Laat afkoelen.
Snijd elke peer in de lengte tot bijne bovenaan in plakken, laat het stukje bij de steel heel.
Meng de mascarpone, yoghurt en de rest van de poedersuiker en verdeel het mengsel over de taartbodems. Leg er 2 peerhelften op, spreid de plakjes in een waaiervorm en bestrijk vlak voor het serveren met de ingekookte siroop.



Mosselen met Hongaarse paprika-roomsaus



Wat er nou echt Hongaars aan is... behalve de paprika-poeder weet ik niet, maar lekker was het wel!
Recept komt uit het mossel kookboek van Florine Boucher.

Hoofdgerecht voor 2 pers.

2 kg verse mosselen
125 gr spekblokjes
1 ui, fijngesnipperd
2 rode puntpaprika's, fijngesnipperd
1 eetl. milde paprikapoeder
1 theel. pikant paprikapoeder
1 dl. witte wijn
6-7 takjes bladpeterselie
1 groot laurierblad, in de lengte gehalveerd
2 theel. maizena
1 klein bakje zure room of creme fraiche
zout
Bak de spekjes uit in een hapjespan op halfhoog vuur tot ze flink zijn uitgebakken, schep ze uit de pan. Fruit in het verkregen vet de uien al roerend zo'n 5-7 min. of tot ze zacht zijn (niet laten kleuren). Doe de fijngesneden paprika erbij en laat in een gesloten pan ca. 5 min. smoren. Voeg beide soorten paprikapoeder, een beetje zout en de witte wijn toe, breng aan de kook en laat alles in de gesloten pan op laag vuur 15 min. stoven. Snijd het peterselieblad los van de stengels, snijd het blad fijn en bewaar de stelen. Voeg de laatste minuten van de stooftijd de fijngesneden peterselie toe aan de ui en de paprika in de pan.
Maak intussen de mosselen schoon en gooi de kapotte exemplaren weg. Kook ze met 1 dl. water, de laurier en de peterseliestelen gaar tot de schelpen open zijn. Neem de pan van het vuur, giet het mosselvocht over in een litermaat en houd de mosselen warm in de pan.
Schenk 1,5 dl van het mosselkookvocht bij de gestoofde ui en paprika en roer even goed door.
Meng de maizena met een half glaasje mosselkookvocht en voeg het toe aan de saus. Roer tot slot de creme fraiche door de saus (en indien nodig nog een paar eetlepels mosselkookvocht). Proef of de saus voldoende op smaak is en voeg indien nodig nog wat zout en/of peper toe.
Gooi zoveel mogelijk van de lege schelpen alvast weg en schenk dan de saus over de mosselen.
Serveer met wat brood.

zondag 14 november 2010

Boeuf Bourguignon

Inmiddels 2x gemaakt met veel succes.... dus tijd om het op de blog te zetten lijkt me. Nu het kouder wordt zal het ook wel vaker op tafel komen. Het recept komt uit "de kunst van het koken" van Julia Child en lijkt veel werk, maar als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar. Ideaal om van tevoren te maken als je weinig tijd hebt op de dag dat je gasten komen.













grote ovenvaste (gietijzeren) pan
150 gr spekblokjes
olijfolie
1,5 kg rundvlees, in blokjes gesneden (zorg voor goed stoofvlees, niet te mager)
1 wortel, in plakjes
1 ui, in ringen
zout & peper
bloem
1 fles volle rode wijn
1 l. bruine fond of runderbouillon
1 klein blikje tomatenpuree
2 teentjes knoflook, geplet
1/2 theel. tijm
1 laurierblad

voor erbij:
18-24 geglaceerde uitjes
500 gr. champignons (in vieren, gebakken in boter)

Blancheer de spekjes 10 min. in ruim water. Laat uitlekken op wat keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Bak het spek in de olie 2-3 min. lichtbruin. Houd apart.
Droog het vlees met keukenpapier (het wordt niet bruin als het nog vochtig is). Bak ze met een paar stukjes tegelijk in hete olie tot ze aan alle kanten bruin zijn. Meng dan het vlees met de spekjes.
Bak dan de groenten in dezelfde pan tot ze lichtbruin zijn. Haal de groenten uit de pan en zet apart.
Doe het vlees terug in de pan en bestrooi met een paar eetlepels bloem en zout en peper. Schud goed door elkaar zodat alles met wat bloem is bedekt. Zet de pan 4 minuten in het midden van de voorwerwarmde oven, schud het vlees dan om en zet nog eens 4 minuten in de oven terug (het vlees heeft nu een bruin korstje gekregen door de bloem). Draai de oventhermostaat terug tot 165 graden.
Doe de wijn in de pan en net zoveel fond of bouillon dat het vlees net onder staat. Doe de tomatenpuree, knoflook en kruiden erbij en breng op het vuur tegen de kook aan. Doe de deksel op de pan en zet hem in de onderste helft van de oven. Laat 2,5 tot 3 uur langzaam sudderen tot het vlees helemaal zacht is.

zaterdag 16 oktober 2010

Citroensorbet

Gevonden op een Belgische site... leuke combi!

6 citroenen (ca. 280 cl.)
300 gr suiker
350 ml water
wodka
vers gemalen zwarte peper
ijsmachine (24 uur van tevoren in de vriezer gezet)

Breng het water aan de kook en doe er de suiker in. Laat een paar minuten doorkoken en haal de pan van het vuur. Doe het citroensap erbij en laat de massa afkoelen. Zet als het afgekoeld is nog in de koelkast om helemaal koud te laten worden. Giet over in de ijsmachine en laat deze ruim een half uur draaien tot de structuur van het ijs goed is. Schep 2 bolletjes citroensorbet in een gekoeld glas en doe er 2 eetlepels wodka op. Draai er wat vers gemalen zwarte peper over.

zondag 19 september 2010

Radicchio marinato alla griglia con aglio e aceto balsamico


voor 3 personen

1 grote krop radiscchio
1 teen knoflook
2 eetl. balsamico azijn
4 eetl. olijfolie
zout en peper
1 takje verse rozemarijn, fijngehakt
verse bladpeterselie, fijngehakt

Trek de blaadjes van de radicchio los en was indien nodig. Zet opzij.
Pers de knoflook fijn, doe er wat zout & peper overheen. Doe in een kom en schep er de balsamico azijn en olijfolie overheen. Doe er peper en zout bij en voeg de gehakte rozemarijn toe.

Zet een grillpan op et vuur en bak de radicchioblaadjes met een paar tegelijk een paar seconden tot ze slap worden en beginnen te blakeren. Hussel ze direct door de dressing. Bestrooi vlak voor het opdienen met de fijngehakte peterselie.

Lekker bij een kipfilet gevuld met gegrilde paprika en pecorino.

zondag 11 juli 2010

Malse octopus

Ter ere van de WK-finale Nederland-Spanje kon ik het niet laten om een Octopus te bereiden. Het was de eerste keer, maar iets wat ik al een tijdje wilde doen omdat ik octopus heerlijk vind!
Ik had een octopus van iets meer dan een kilo, een flinke jongen dus en heb op internet en in mijn kookboeken heel veel verschillende kooktijden gevonden. Uiteindelijk een recept gemaakt van Giessenborch.com een goede tapas recepten site.



1 octopus (ca 1 kg)
2 rode uien, gepeld en in 4-en gesneden
4 teentjes knoflook, gepeld en geplet
2 blaadjes laurier
10-15 peperkorrels
zout
paar takjes peterselie
olijfolie

Zorg dat je een zgn. getrommelde of geslagen octopus koopt, anders moet je dat zelf nog doen en daar zie ik mezelf niet aan beginnen. Getrommelde octopussen zijn te herkennen aan 't feit dat de tentakels een beetje krullen en niet slap afhangen als je 'm oppakt.
Breng het water aan de kook met alle ingredienten, dompel dan de octopus even onder in 't water. Haal hem eruit en breng het water weer aan de kook. Herhaal dit 3 keer en laat de octopus dan in het water liggen. Laat met de deksel op de pan ca. 1 uur zachtjes pruttelen. Prik met een vork in het dikke deel van de tentakels en als de vork er makkelijk ingaat is de octopus klaar. Zet dan het vuur uit en laat de octopus in het vocht afkoelen.

Vervolgens is de octopus te gebruiken voor allerlei verschillende gerechten. Ik heb een deel gemarineerd in olijfolie, citroensap, knoflook en peterselie, en van de rest heb ik spiesjes gemaakt die even op de BBQ zijn gegaan. Besprenkelen met wat citroensap, fijngehakte chilipeper en peterselie.
Ik heb ooit ook ergens Spaghetti al polpo gegeten.... dat was ook verschrikkelijk lekker dus ik geloof dat ik snel weer langs de visboer ga nu ik weet hoe makkelijk dit te bereiden is!

zondag 30 mei 2010

Asperge avocado salade met crispy parmaham


4 pers.
half pond paarse asperges (groene kan ook)
halve krop sla (lollo rosso of lollo biondo)
2 avocado's
10 plakes parma ham (of serrano ham)
5 eetl. olijfolie
3 eetl. rode wijnazijn
1 eetl. honing
2 theel. grove mosterd
2 geplette teentjes knoflook
zout & peper
Maak de dressing met de geplette knoflook, olie, azijn, mosterd, honing zout en peper. Laat even trekken en haal dan de knoflook eruit.
Maak in de tussentijd de crispy ham. Leg 2 plakes parmaham of serranoham tussen 2 velletjes keukenpapier. Leg 1 min. in de magnetron op vol vermogen. Haal de plakjes ham van het keukenpapier af en zet eventueel in een toastrekje.



Scheur de sla in grove stukken, snij de asperges in stukjes, snijd het avocadovruchtvlees in stukjes en verdeel dit alles over de 4 borden. Verdeel de dressing erover en maak af met in stukjes gebroken crispy ham.

woensdag 31 maart 2010

Carrotcake - Worteltjestaart

Iedereen kent de mop van 't konijntje en de worteltjestaart..... zoniet... ik vertel 'm je met plezier nog een keer. Maar niet hier.

Ik heb een geweldig recept voor worteltjestaart, het recept komt van een vriendin van mijn moeder die echt iedere dag, de hele dag de lekkerste dingen kookt en bakt. Heb nog nooit iets van haar geproefd waar ik vervolgens niet de grootst mogelijke moeite moest doen om niet meteen alles op te eten... nu ik er aan denk.... ik moet haar recept voor special passover Bread-pudding ook snel op de blog zetten.

dus... bij deze, de Carrot cake van Hasie. Het oorspronkelijke recept was helemaal met Amerikaanse maatvoering, de meeste heb ik inmiddels omgezet. Exactere vertaling van de cups moet ik bijwerken als ik de taart weer een keer maak. Ik heb tegenwoordig ook Cup-maatbekertjes dus die zet ik dan even op de weegschaal. (maar 1 cup is 0,24 L)

330 gr. ongezeefde bloem
2 eetl. bakpoeder
1 eetl. baksoda
1 theel. gemalen kaneel
450 gr. wortels
200 gr. zachte boter

400 gr. lichte basterdsuiker (of 50/50 bruine suiker en gewone suiker)
4 eieren
2 eetl. geraspte citroenschil
2 eetl. geraspte sinaasappelschil
2 eetl. citroensap
2 eetl. sinaasappelsap
1 cup grof gehakte walnoten
1 cup rozijnen

cream-cheese glaze
250 gr. cream cheese
1 eetl. citroensap
1 theel. geraspte citroenschil
1,5 cup poedersuiker
0,5 cup grof gehakte walnoten (ter decoratie, hele zijn ook mooi)

Vet een tulbandvorm (of gewone bakvorm) in met boter en bestrooi licht met bloem. Zeef vervolgens de bloem samen met de bakpoeder, baksoda, kaneel en zout. Was en schil de wortels, rasp ze met een medium-fijne rasp (in de foodprocessor). Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix de boter en de suiker tot het zacht en licht van kleur is. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Klop na ieder ei goed door tot het mengsel zacht en luchtig is. Voeg vervolgens de citroen en sinaasappelschil toe en het sap. Mix dan beetje bij beetje het bloem-mengsel erdoor tot het een glad mengsel is.
Roer dan met een houten lepel de geraspte wortels, noten en rozijnen erdoor. Mix alles goed door elkaar en stort het mengsel in de voorbereide bakvorm. Vespreid het mengsel over de vorm en bak 60 min in de voorverwarmde oven of tot een sateprikker die je in het midden van de in de cake steekt droog uit de cake komt.
Haal de cake uit de vorm en laat 20 min op een cake-rek afkoelen.

In de tussentijd maak je de cream-cheese glaze. Meng in een kom de cream cheese, citroensap en rasp en poedersuiker. Klop het mengsel met een mixer tot het glad is en zet opzij.

Als de cake half is afgekoeld verdeel je de glazuur over de cake, waarbij de glazuur ook langs de randen mag lopen. Garneer met de (gehakte) walnoten.

vrijdag 12 maart 2010

Limoncello

Al jaren willen we proberen om zelf Limoncello te maken, het superlekkere Italiaanse after-dinner slokje.

In het buitenland kan je pure alcohol kopen. Met een fles van een halve liter gingen we op zoek naar een recept voor limoncello.

0,5 l. pure alcohol
schil van 6 biologische (onbespoten) citroenen
0,5 l. water
400 gr. suiker

Schil de citroenen met een dunschiller. Doe de schillen in een grote (weck)pot en giet de alcohol erbij. Laat 2 tot 3 weken staan op een koele plek.


Na 2 tot 3 weken zet je een pan op 't vuur en los daarin 400 gr. suiker op in een halve liter water. Laat 5 min. doorkoken tot alle suiker is opgelost, draai dan het vuur uit en laat afkoelen.
Als de siroop is afgekoeld giet het dan bij de alcohol en citroenschillen. Laat nog ongeveer een week staan. Giet het dan door een zeef en leg de likeur in de vriezer voor het serveren.