maandag 13 augustus 2012

Broccoli Salade

Ik heb niet veel met broccoli. Ja het is natuurlijk erg gezond, en het kan heerlijk zijn in sommige pastarecepten en in een hartige taart bijvoorbeeld, maar gewoon broccoli bij een stukje vlees.... nee, daar loop ik helemaal niet warm voor. Een van de dingen die me altijd storen is dat het zo snel af lijkt te koelen.
Vandaag was het warm en ik had nog een klein stronkje broccoli in de koelkast..... en toen googelde ik maar eens op 'broccolisalade'. Thank heavens voor Jamie die natuurlijk weer wat lekkers heeft bedacht. Ik heb het een beetje aangepast, want in Jamie's recept kook je de hele broccoli, ik heb echter de steel samen met de spekjes gebakken. En ik had toevallig ook nog een avocado die op moest, maakte de salade lekker smeuiig. Absolute aanrader! Ik geloof dat zelfs de meest verstokte broccoli-haters dit lekker zullen vinden!! (en ik ga het dus ook snel eens voor mijn vader klaarmaken!)

voor 1 pers.
250 gram broccoli
1 bakje gerookte magere spekreepjes
1 of 2 tomaten (in blokjes, zaadjes verwijderd)
1 kleine avocado
zout & peper
bouillonpoeder
eventueel 1 kleine ui, fijngesnipperd (om mee te bakken met de broccolisteeltjes en spekjes)

dressing:
1 kleine teen knoflook
1 theel. mosterd
olijfolie & azijn

Snijd de broccoli in kleine roosjes. Schil het onderste stuk van de steel en snijd de steel dan in kleine blokjes. Houd de steel en de roosjes apart. Doe de spekjes in een pan zonder olie of boter en laat even bakken. Doe na een paar minuten de broccolisteeltjes erbij en zet het vuur zachter. Roer regelmatig even door.
Doe in de tussentijd de broccoliroosjes in een pan met een theelepel bouillonpoeder en giet er kokend water over. Laat een paar minuutjes koken tot de roosjes beetgaar zijn. Laat ze dan goed uitlekken en een beetje afkoelen voor je ze mengt met de dressing, de tomaten en de in blokjes gesneden avocado.
Laat ook de spekjes en steeltjes even op een stuk keukenpapier afkoelen (dan trekt er ook nog wat vet uit de spekjes) en voeg dat als laatste toe aan de salade.
Voeg wat versgemalen peper en event. zout toe. Wees wel terughoudend met extra zout, want de spekjes zijn van zichzelf al redelijk zout.

Geen opmerkingen: