Ik kreeg anderhalf jaar geleden een tajine voor kerst van een lief vriendinnetje en dit was het eerste gerecht wat ik erin maakte. Naar een recept uit "Jamie's reizen", gekregen van weer een ander lief vriendinnetje. :-)
Voor 4-5 Personen:
1 hele kip (ca 1.5 kg, in stukken gesneden)
olijfolie
1-2 venkelknollen
2 uien gepeld en grof gehakt
klein bosje verse koriander
4 tenen knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
2-3 kleine ingemaakte citroenen, zonder pitten, in stukjes gehakt
80 gram zwarte en groene olijven zonder pit
een flinke pluk saffraan
5 dl. hete kippenbouillon
voor het smeersel:
1 volle theelepel korianderzaad, gestampt
1 afgestreken eetlepel komijnpoeder
1 volle theelepel gemberpoeder
2 eetlepels olijfolie
zout & peper uit de molen
Meng de ingredienten voor het smeersel in een kommetje. leg de stukken kip in een grote kom, wrijf ze in met het smeersel, dek de kom af met folie en laat de kip minstens een paar uur (of een hele nacht) marineren in de koelkast.
Doe na het marineren een flinke scheut olijfolie in een tajine en braad de stukken kip 5-10 min op hoog vuur aan tot ze rondom mooi bruin zijn. Braad ze eerst aan op het vel.
Snijd terwijl de kip ligt de braden de venkelknollen in 8 gelijke partjes en doe ze dan samen met de uien, de koriandersteeltjes en de knoflook in de pan. Roer goed, laat alles een paar minuten bakken en doe er dan de ingemaakte citroen, olijven en saffraan bij. Giet de hete bouillon in de pan, roer alles nog een keer goed door, leg de deksel op de tajine en laat alles 1.5 uur zachtjes pruttelen tot het vlees van het bot begint te vallen. Controleer halverwege of alles goed gaat en roer even door. Als het te droog dreigt te worden voeg dan nog een scheutje water of bouillon toe.
Roer als de kip gaar is nog een laatste keer alles voorzichtig door elkaar en laat wat inkoken zonder deksel indien nodig. Voeg dan naar smaak nog wat perper & zout toe en bestrooi met de fijngehakte korianderblaadjes.
Serveer met eenvoudige couscous.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten