nagerecht voor 4 pers (ik had genoeg voor 5, en als je 't goed uitkiend dan kom je ook wel tot 6)
frambozenvulling:
100 gr. suiker
400 gr. diepvriesframbozen
ganache
350 gr. pure chocolade
150 ml slagroom
3 el. cognac
125 ml. creme fraiche
olie om in te vetten
garnering
1,5 eetl. cacaopoeder, gezeefd
100 gr. verse frambozen
evt. 4 stukjes bladgoud
Kook voor de vulling de suiker met 60 ml. water tot een siroop. Voeg de frambozen toe en kook 3 min. Pureer ze met de staafmixer en zeef door een fijne zeef. Schenk de frambozenpuree terug in de pan en laat nog zachtjes 10 min. inkoken tot een dikke puree. Laat afkoelen.
Smelt voor de ganache de chocolade in een kom en een pan met kokend water (zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt). Verwarm de slagroom in een pannetje. Neem de kom met chocolade uit het waterbad. Voeg al kloppend de warme room toe aan de chocolade. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer de cognac door het chocolademengsel. Klop de ganache nu ongeveer 5 min. krachtig door totdat hij luchtig is en mooie pieken vormt. Meng de ganache dan met de creme fraiche.
Vet 4 kleine souffleschaaltjes dun in met olie en leg in elk een op maat geknipt rondje bakpapier. Vul de soufflevormpjes voor de helft met ganache, druk in het midden een flink holletje en schep in elk 1,5 eetl. frambozenpuree. Schep de rest van de ganache erop en maak de bovenkant glad. Zet tot gebruik afgedekt koel weg.
10 min. voor serveren: Snijd de chocoladerondjes langs de rand los met een mes, stort voorzichtig op een bord en verwijder het bakpapier. Bestuif de ganache en borden met wat cacaopoeder. Garneer met verse frambozen leg evt. een klein stukje bladgoud bovenop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten