maandag 13 augustus 2012

Broccoli Salade

Ik heb niet veel met broccoli. Ja het is natuurlijk erg gezond, en het kan heerlijk zijn in sommige pastarecepten en in een hartige taart bijvoorbeeld, maar gewoon broccoli bij een stukje vlees.... nee, daar loop ik helemaal niet warm voor. Een van de dingen die me altijd storen is dat het zo snel af lijkt te koelen.
Vandaag was het warm en ik had nog een klein stronkje broccoli in de koelkast..... en toen googelde ik maar eens op 'broccolisalade'. Thank heavens voor Jamie die natuurlijk weer wat lekkers heeft bedacht. Ik heb het een beetje aangepast, want in Jamie's recept kook je de hele broccoli, ik heb echter de steel samen met de spekjes gebakken. En ik had toevallig ook nog een avocado die op moest, maakte de salade lekker smeuiig. Absolute aanrader! Ik geloof dat zelfs de meest verstokte broccoli-haters dit lekker zullen vinden!! (en ik ga het dus ook snel eens voor mijn vader klaarmaken!)

voor 1 pers.
250 gram broccoli
1 bakje gerookte magere spekreepjes
1 of 2 tomaten (in blokjes, zaadjes verwijderd)
1 kleine avocado
zout & peper
bouillonpoeder
eventueel 1 kleine ui, fijngesnipperd (om mee te bakken met de broccolisteeltjes en spekjes)

dressing:
1 kleine teen knoflook
1 theel. mosterd
olijfolie & azijn

Snijd de broccoli in kleine roosjes. Schil het onderste stuk van de steel en snijd de steel dan in kleine blokjes. Houd de steel en de roosjes apart. Doe de spekjes in een pan zonder olie of boter en laat even bakken. Doe na een paar minuten de broccolisteeltjes erbij en zet het vuur zachter. Roer regelmatig even door.
Doe in de tussentijd de broccoliroosjes in een pan met een theelepel bouillonpoeder en giet er kokend water over. Laat een paar minuutjes koken tot de roosjes beetgaar zijn. Laat ze dan goed uitlekken en een beetje afkoelen voor je ze mengt met de dressing, de tomaten en de in blokjes gesneden avocado.
Laat ook de spekjes en steeltjes even op een stuk keukenpapier afkoelen (dan trekt er ook nog wat vet uit de spekjes) en voeg dat als laatste toe aan de salade.
Voeg wat versgemalen peper en event. zout toe. Wees wel terughoudend met extra zout, want de spekjes zijn van zichzelf al redelijk zout.

zondag 12 augustus 2012

Simpele lauwwarme bietjes-salade

Ik ben echt verzot op bietjes, en als ik dan nieuwe oogst heb gekregen uit mijn tante's tuin dan ben ik als een kind zo blij! Heerlijk!!
Nu had ik niet alleen nieuwe bietjes, maar ook (helemaal zelfgerooide!) nieuwe aardappeltjes. Daar moest dus een simpele salade van gemaakt worden...

3 kleine aardappelen
3 kleine bietjes (met loof)
1 uitje
1 stukje zachte witte geitenkaas
zout & peper
olijfolie & azijn (ik gebruikte frambozenazijn, dat gaat heel goed samen met de zoete bietjes)

Kook de bietjes en de aardappelen ongeschild gaar. Snijd het uitje fijn en bestrooi met wat zout en laat ca. 10 minuten staan. Als de aardappels gaar zijn, laat ze een beetje afkoelen, pel dan de schil eraf en doe bij de ui en sprenkel er wat azijn over. Als de bietjes gaar zijn snijd ze in stukjes en laat ook wat afkoelen.
Verbrokkel/snijd de geitenkaas en meng dan alles door elkaar. 
Was de stengels en het blad van de bietjes goed zodat al het zand weg is en snijd ze dan fijn. Fruit even aan in wat olijfolie en meng het door de salade.
Doe er nog wat olijfolie over en indien nodig wat extra azijn, peper en zout.

Tajine met kip, olijven en ingemaakte citroen

 Ik kreeg anderhalf jaar geleden een tajine voor kerst van een lief vriendinnetje en dit was het eerste gerecht wat ik erin maakte. Naar een recept uit "Jamie's reizen", gekregen van weer een ander lief vriendinnetje. :-)

Voor 4-5 Personen:
1 hele kip (ca 1.5 kg, in stukken gesneden)
olijfolie
1-2 venkelknollen
2 uien gepeld en grof gehakt
klein bosje verse koriander
4 tenen knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
2-3 kleine ingemaakte citroenen, zonder pitten, in stukjes gehakt
80 gram zwarte en groene olijven zonder pit
een flinke pluk saffraan
5 dl. hete kippenbouillon

voor het smeersel:
1 volle theelepel korianderzaad, gestampt
1 afgestreken eetlepel komijnpoeder
1 volle theelepel gemberpoeder
2 eetlepels olijfolie
zout & peper uit de molen

Meng de ingredienten voor het smeersel in een kommetje. leg de stukken kip in een grote kom, wrijf ze in met het smeersel, dek de kom af met folie en laat de kip minstens een paar uur (of een hele nacht) marineren in de koelkast.
Doe na het marineren een flinke scheut olijfolie in een tajine en braad de stukken kip 5-10 min op hoog vuur aan tot ze rondom mooi bruin zijn. Braad ze eerst aan op het vel.
Snijd terwijl de kip ligt de braden de venkelknollen in 8 gelijke partjes en doe ze dan samen met de uien, de koriandersteeltjes en de knoflook in de pan. Roer goed, laat alles een paar minuten bakken en doe er dan de ingemaakte citroen, olijven en saffraan bij. Giet de hete bouillon in de pan, roer alles nog een keer goed door, leg de deksel op de tajine en laat alles 1.5 uur zachtjes pruttelen tot het vlees van het bot begint te vallen. Controleer halverwege of alles goed gaat en roer even door. Als het te droog dreigt te worden voeg dan nog een scheutje water of bouillon toe.
Roer als de kip gaar is nog een laatste keer alles voorzichtig door elkaar en laat wat inkoken zonder deksel indien nodig. Voeg dan naar smaak nog wat perper & zout toe en bestrooi met de fijngehakte korianderblaadjes.
Serveer met eenvoudige couscous.

Mosselen uit de Tajine


voor 2 personen

2 kg mosselen (schoongemaakt)
2 middelgrote uien (in halve ringen)
3 kleine teentjes look (fijngehakt)
2 stelen groene selderij (fijn gesneden)
Enkele blaadjes van de selderij (grof gesneden)
Enkele takjes peterselie (grof gesneden)
2 Ć  3 kleine gedroogde chilipepers
3 verse tomaten (in stukjes)
Enkele saffraandraadjes
Een scheut champagne of witte wijn
Olijfolie
Peper
Zout

Fruit de uien en look aan in de olijfolie en voeg de selderij toe wanneer de ui glazig ziet. Doe er de tomaten bij, de saffraan, chilipepers en wat zout. Schep alles goed om en zet het deksel op de tajine en laat op een zacht vuurtje ca. 5 minuten garen (let wel op dat er voldoende vocht in zit, voeg er anders een beetje kokend water bij). Roer de groenten nog eens om en schik de mosselen erover. Bestrooi met peper, eventueel een beetje zout en de peterselie en selderijblaadjes. Giet de wijn of champagne erover en plaats het deksel op de tajine. Laat op een middelhoog vuur garen tot de mosselen open en gaar zijn.

donderdag 9 augustus 2012

Aubergine-paprikasoep

Dit geweldige (!!) recept vond ik in de Volkskrant.

Ingrediƫnten voor 4 personen:
2 kleine aubergines
1 ui, fijngesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
2 rode paprika's
50 cc olijfolie
1 el paprikapoeder
1 stengel bleekselderij, fuijngesneden
1 liter kruidenbouillon
1 bosuitje
1 handje basilicum
1 tomaat (zaadjes eruit gehaald)
2-3 zongedroogde tomaatjes op olie
Verhit de grillpan of zet de contactgrill aan. Snijd de aubergines in plakken van 1 centimeter dik en grill tot ze mooie donkerbruine streepjes hebben. Laat ze wat afkoelen terwijl je ui, knoflook, paprika en bleekselderij snippert en in een de olijfolie een paar minuutjes bakt. Bak het paprikapoeder even mee.
Snijd de aubergine in blokjes, doe die in de pan bij de uien en bak het tot het mooi gaar is. Voeg dan een halve liter bouillon toe, breng aan de kook en laat een kwartiertje pruttelen. Voeg de zongedroogde tomaatjes toe en pureer de soep, leng dan aan met de rest van de bouillon. Snijd wat bosui, wat blaadjes basilicum en de tomaat fijn. Roer goed door elkaar. Schep de soep in kommen en doe in elke kom een eetlepel van het rauwe groente-kruidenspul.

De soep zelf is heerlijk zacht, het rauwe groen is lekker knapperig en geeft extra smaak aan elke hap die je neemt. Heerlijk met wat turksbrood en zachte geitenkaas.
.

zaterdag 25 februari 2012

Champignons uit de oven





2 doosjes champignons
scheutje droge sherry
6-8 eetl. olijfolie
zout en peper
event. wat tijm

Verwarm de oven voor op 250 graden en borstel de champignons schoon. Doe de olie en de sherry in een ovenschaal en doe de champignons daarin. Stooi er zout en peper overheen, hussel goed om en de champignons zullen dan alle vocht in zich opnemen. Zet de schaal in de warme oven en laat ca. 5 min. bakken. Hussel om en zet weer terug in de oven. Na max. 10 minuten zijn de champignons gaar, zet dan de oven temperatuur lager (tot ca. 100 graden) en laat de schaal met champignons nog een tijdje staan. Controleer regelmatig en hussel de champignons om. Als ze mooi bruin zijn en behoorlijk zijn geslonken zijn ze heerlijk geconcentreerd van smaak en erg lekker bij de borrel of bij borrel.

vrijdag 24 februari 2012

Geglaceerde uitjes

18-24 kleine witte uitjes (gepeld)
1,5 eetl. boter
1,5 eetl. olie
koekenpan
1 dl donkere boulillon, droge witte wijn, rode wijn of water
zout en peper naar smaak
kruidenbuiltje (peterselie, laurier, tijm)

Deze bruin geglaceerde witte uitjes kunnen worden geserveerd bij gerechten als Boeuf Bourguinon of Coq au Vin.
Laat de boter en de olie in de koekenpan heet worden. Leg, als de boter gaat bruinen de uitjes in de pan en bak ze op middelhoog vuur in ca. 10 min. lichtbruin. Schud de uitjes in de pan regelmatig om zodat ze gelijkmatig bruin worden. Ga voorzichtig te werk want de uitjes moeten niet beschadigen. Helemaal egaal bruin worden ze nooit.
Schenk dan het vocht bij de uitjes en voeg zout en peper toe. Leg het kruidenbuiltje tussen de uitjes in de pan en laat met het deksel op de pan 4-50 minuten heel zachtjes stoven tot de uitjes zacht zijn maar nog wel heel en het vocht is verdampt. Neem het kruidenbuiltje uit de pan en dien de uitjes op.

zondag 8 januari 2012

Mezzalune met kip & walnoten







Voor 52 stuks.

350 gram kipgehakt
150 gram kippelevertjes, fijngehakt
klein uitje, fijngesnipperd
100 gram walnoten, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
gedroogde oregano & tijm (ca 1 eetl. van elk)
zout en peper uit de molen
klein scheutje room (of event. een paar eetlepels ricotta)

250 gram bloem voor pasta
2 grote eieren
zout en peper
tijm

voor de saus:
1 klein uitje, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesnipperd
3 eetlepels tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes
scheutje rode wijn

Fruit ui en knoflook zachtjes in wat olijfolie en voeg dan de kippelevertjes en kipgehakt toe. Blijf in het begin goed doorscheppen om ervoor te zorgen dat de gehakt goed rul wordt. Voeg dan de gedroogde oregano en tijm toe en laat dit enige minuten bakken tot alles goed gaar is. Giet dan een klein scheutje room bij het gehakt mengsel en laat nog even staan op laag vuur inkoken. Voeg als laatste de gehakte walnoten toe en eventueel wat verse gehakte peterselie.

Maak pastadeeg door de eieren en de pastabloem goed te kneden. Meng er wat zout door en eventueel wat tijm voor een spikkeltjes effect. Rol het deeg in de pastamachine uit tot dikte 6. Steek met een glas rondjes uit de pastavellen.
Leg een lepeltje vulling op het pastarondje, maak het randje van het rondje een beetje nat met wat water en vouw het rondje dicht tot een half maantje. Leg op een theedoek en dek af met een andere theedoek.

In de tussentijd maak je de saus: fruit ui en knoflook in wat olijfolie, bak dan even de tomatenpuree mee en voeg het blik tomatenblokjes, gedroogde tijm en een scheut wijn toe. Laat zo'n 10 tot 15 minuten pruttelen tot het wat is ingedikt.

Kook de pasta ca. 3 minuten in water met zout en olijfolie. Serveer met wat parmezaanse kaas.