zaterdag 7 maart 2009

Peren Tarte Tatin




Op zoek naar een last-minute toetjesrecept vond ik deze Tarte Tatin. Oorspronkelijk met Appels, maar ik had net peren gekocht dus, het werd de variatie met peer.

ingrediënten
5 peren (de mijne waren nog niet al te rijp en dat pakte prima uit)
100 g suiker
50 g boter
250 g pâte brisée (zie onderstaand 'basisrecept deeg pâte brisée')

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schil de peren, snijd ze in tweeën en haal het klokhuis eruit. Smelt de suiker in een ovenvaste koekenpan of taartvorm (28 cm Ø) op laag vuur. Als de gesmolten suiker helemaal glad is, maar nog licht van kleur, kan de peer erbij; leg de partjes met de bolle kant naar beneden in de suiker. Verdeel de boter hierover en laat even verder stoven met het deksel op de pan. Daarna nog 5 minuten op het vuur laten staan zonder deksel, tot het meeste vocht verdampt is maar de peer wel is begonnen met karamelliseren. Rol het deeg uit tot een dunne lap (ongeveer ½ cm) en leg dit over de peer. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg. Bak de tarte Tatin in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is. Laat de taart even afkoelen in de vorm voordat je hem omdraait.

Gebruik je appels, neem dan 6 appels (beetje zure, zoals goudreinetten)

basisrecept deeg pâte brisée
Voor 320 g deeg: zeef 200 g bloem in een grote mengkom, voeg 1 eetlepel suiker (voor een zoete taart) of een snuf zout (voor een hartige taart), 100 g boter en 1 ei toe. Kneed met de hand tot een samenhangend deeg. Indien nodig voeg je nog 1 eetlepel water toe. Maak een deegbol en laat dit een uur opstijven in de koelkast. Rol het deeg voor gebruik dun uit en prik het in met een vork.
Dit recept is afkomstig uit het kookboek Tarte Tatin van Jasmin Schults & Anaïsa Bruchner.

Geen opmerkingen: