zaterdag 14 maart 2009

Lasagne met vis & zeevruchten



oooo.. lekker!!! we maakten dit van 'restjes' kabeljauw die we hadden afgesneden van hele filets omdat dat dan beter pocheert (zie recept voor kabeljauw met peterseliepesto). De dunnere stukjes heb ik dus hiervoor gebruikt.
Het 'echte' recept wat ik heb gevonden stelt dat je de oven moet voorverwarmen. Maaaaaaar.... in 'Made in Italy', de kookbijbel van Giorgio Locatelli staat dat je lasagne met zeevruchten even onder de grill moet zetten en niet een halfuur in een echt hete oven moet zetten omdat je dan de zeevruchten verpest. Gebruik dus ook zelf-gekookte lasagnevellen en geen kant-en klare voorgekookte lasagevellen die een langere oventijd nodig hebben.

1 x recept pastadeeg (http://ebbtoet.blogspot.com/2007/08/verse-pasta.html)
400 gr. witvisflilet
100 gr. jacobsschelpen
300 gr. rauwe garnalen, gepeld & schoongemaakt
boter
1 prei, fijngesneden
1/2 venkel, fijngesneden
300 gr. wilde spinazie, gewassen
85 gr. bloem
2,5 dl. visfond
2,5 dl. witte wijn
2,5 dl.melk
50 ml. slagroom
2 bollen mozzarella
2 el. fijngehakte peterselie

Zet bijtijds de grill aan. Vet een ovenschaal in.
Snijd de vis en de St. Jacobsschelpen in kleine stukjes. Hak de garnalen grof.
Smelt de boter in een grote pan. Fruit de prei en venkel al roerend enkele minuten. Voeg de bloem toe en verwarm die al roerend 1 min. Roer geleidelijk de de fond, melk en wijn erdoor. Breng het geheel al roerend aan de kook tot de saus gebonden is. Roer dan geleidelijk het resterende vocht erdoor. Breng op smaak met peper en zout en breng de saus dan nog even aan de kook en laat al roerend nog 3 min. doorkoken.
Giet wat olie in een wok. Roerbak de wilde spinazie en breng op smaak met zout & peper.
Maak het pastadeeg en rol de lasagnevellen. Kook de lasagnevellen in water met zout & olie.
Schep een dun laagje vissaus onder in de ovenschaal. Leg er gaargekookte lasagnevellen op.
Doe er weer wat saus over, verdeel hierover de spinazie. Leg er een laag lasagnevellen op, bedek deze met de rest van de saus en eindig met een laag pasta.
Giet er de slagroom over. Bestrooi met de door elkaar vermengde peterselie en mozzarella.
Zet de lasagne ca. 5 min. onder de grill totdat de kaas goudbruin is.

Oh ja.. het oorspronkelijke recept gaat uit van Cheddar ipv Mozarrella... maar ja, ik had nou eenmaal Mozzarella in huis. Ga dit zeker nogmaals proberen en dan met Cheddar. Dat geeft wellicht een beetje meer pit dan Mozzarella.

Geen opmerkingen: