zondag 22 maart 2009

Pressé de legumes



Voorgerecht voor ca. 4 pers.
Dit gerecht moet 1 dag van tevoren gemaakt worden.
Voor de pressé:
3 dunne (turkse) aubergines
2-3 dunne (turkse) courgettes
4 geroostere paprika's
olijfolie

Voor de basilicumolie:
ca. 200 ml. olijfolie
1 flinke handvol basilicum
1 teen knoflook
3 eetl. citroensap

Voor de kwark:
200 gr. magere kwark
2 el. bieslook
2 el. dille
2 el. peterselie
peper en zout uit de molen

Snijd alle groente zo dun mogelijk (idealiter met snijmachine, anders met mandoline of scherp mes). Verwarm de oven op 180 C. Smeer een bakplaat in met olijfolie, peper en zout en beleg met de aubergineplakken. Bedruppel de bovenkant van de aubergines ook met olijfolie en maal er peper en zout over. Bak de plakken in ca. 5-8 min. net gaar. Herhaal deze handeling tot alle aubergine gebakken is.
Meng voor de basilicumolie alle ingrdienten met een staafmixer in een hoge beker. Breng op smaak met zout & peper.
Bekleed een kleine cakevorm met plasticfolie en laat de randen overhangen. Bekleed vervolgens met een laagje aubergine; leg de plakjes dakpansgewijs over elkaar. Vul dan de vorm verder met laagjes courgette, paprika en aubergine. Giet na erlke drie lagen een scheutje basilicumolie ertussen. Eindig met aubergine. Vouw de overhangende stukken aubergine over de terrine en vouw dan de plasticfolie dicht. Leg er iets zwaars op (bijv. een fles water oid. -pak het 'gewicht' wel in met plasticflolie, want er komt vrij veel olie uit) en leg de terrine tot gebruik zeker een dag in de koelkast. Zet de cakevorm in een schaal, er kan olie uitlopen.
Maak de kruidenkwark: Hak alle kruiden fijn, roer ze door de kwark en breng op smaak met peper en zout.
Voor het serveren; Giet alle olie goed af. Open het plasticfolie en leg een schaal op de vorm en stort de terrine door de schaal met de vorm erop te keren. Snijd met een scherp mes in plakken en serveer met de kruidenkwark.

Geen opmerkingen: