zondag 22 maart 2009

Pressé de legumes



Voorgerecht voor ca. 4 pers.
Dit gerecht moet 1 dag van tevoren gemaakt worden.
Voor de pressé:
3 dunne (turkse) aubergines
2-3 dunne (turkse) courgettes
4 geroostere paprika's
olijfolie

Voor de basilicumolie:
ca. 200 ml. olijfolie
1 flinke handvol basilicum
1 teen knoflook
3 eetl. citroensap

Voor de kwark:
200 gr. magere kwark
2 el. bieslook
2 el. dille
2 el. peterselie
peper en zout uit de molen

Snijd alle groente zo dun mogelijk (idealiter met snijmachine, anders met mandoline of scherp mes). Verwarm de oven op 180 C. Smeer een bakplaat in met olijfolie, peper en zout en beleg met de aubergineplakken. Bedruppel de bovenkant van de aubergines ook met olijfolie en maal er peper en zout over. Bak de plakken in ca. 5-8 min. net gaar. Herhaal deze handeling tot alle aubergine gebakken is.
Meng voor de basilicumolie alle ingrdienten met een staafmixer in een hoge beker. Breng op smaak met zout & peper.
Bekleed een kleine cakevorm met plasticfolie en laat de randen overhangen. Bekleed vervolgens met een laagje aubergine; leg de plakjes dakpansgewijs over elkaar. Vul dan de vorm verder met laagjes courgette, paprika en aubergine. Giet na erlke drie lagen een scheutje basilicumolie ertussen. Eindig met aubergine. Vouw de overhangende stukken aubergine over de terrine en vouw dan de plasticfolie dicht. Leg er iets zwaars op (bijv. een fles water oid. -pak het 'gewicht' wel in met plasticflolie, want er komt vrij veel olie uit) en leg de terrine tot gebruik zeker een dag in de koelkast. Zet de cakevorm in een schaal, er kan olie uitlopen.
Maak de kruidenkwark: Hak alle kruiden fijn, roer ze door de kwark en breng op smaak met peper en zout.
Voor het serveren; Giet alle olie goed af. Open het plasticfolie en leg een schaal op de vorm en stort de terrine door de schaal met de vorm erop te keren. Snijd met een scherp mes in plakken en serveer met de kruidenkwark.

Crostata di Ricotta al Limoncello

Nagerecht voor ca. 8 personen
Deeg:
wat boter om in te vetten
1 citroen
130 gr. boter
250 gr. bloem
60 gr. suiker
2 eidooiers
zout

Vulling:
20 gr. koude boter
3 citroenen
1 sinaasappel
5 eidooiers
100 gr. suiker
250 gr. ricotta
Limoncello likeur

Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een ronde taartvorm in met wat boter.

Deeg: rasp de schil van de citroen. Smelt de boter. Kneed snel de bloem, de gesmolten boter, de suiker, de eidooiers, de citroenschil en een snufje zout tot een egaal deeg. Bedek de taartbodem met het deeg en maak een kleine opstaande rand.
Vulling: snijd de boter in stukjes. Pers de citroenen en de sinaasappel uit. Klop de eidooiers met de suiker tot het eigeel dik en romig wordt. Voeg de boterstukjes, het citroensap, de ricotta en een scheutje Limoncello toe. Het geheel goed mengen. Vul het deeg in de taartvorm met het citroen-ricottamengsel en laat de taart in het midden van de oven in ca. 40 min. gaar en goudbruin worden. Haal de citroentaart uit de oven en laat hem afkoelen. Eventueel garneren met sliertjes citroenschil en wat poedersuiker.

zaterdag 14 maart 2009

Lasagne met vis & zeevruchten



oooo.. lekker!!! we maakten dit van 'restjes' kabeljauw die we hadden afgesneden van hele filets omdat dat dan beter pocheert (zie recept voor kabeljauw met peterseliepesto). De dunnere stukjes heb ik dus hiervoor gebruikt.
Het 'echte' recept wat ik heb gevonden stelt dat je de oven moet voorverwarmen. Maaaaaaar.... in 'Made in Italy', de kookbijbel van Giorgio Locatelli staat dat je lasagne met zeevruchten even onder de grill moet zetten en niet een halfuur in een echt hete oven moet zetten omdat je dan de zeevruchten verpest. Gebruik dus ook zelf-gekookte lasagnevellen en geen kant-en klare voorgekookte lasagevellen die een langere oventijd nodig hebben.

1 x recept pastadeeg (http://ebbtoet.blogspot.com/2007/08/verse-pasta.html)
400 gr. witvisflilet
100 gr. jacobsschelpen
300 gr. rauwe garnalen, gepeld & schoongemaakt
boter
1 prei, fijngesneden
1/2 venkel, fijngesneden
300 gr. wilde spinazie, gewassen
85 gr. bloem
2,5 dl. visfond
2,5 dl. witte wijn
2,5 dl.melk
50 ml. slagroom
2 bollen mozzarella
2 el. fijngehakte peterselie

Zet bijtijds de grill aan. Vet een ovenschaal in.
Snijd de vis en de St. Jacobsschelpen in kleine stukjes. Hak de garnalen grof.
Smelt de boter in een grote pan. Fruit de prei en venkel al roerend enkele minuten. Voeg de bloem toe en verwarm die al roerend 1 min. Roer geleidelijk de de fond, melk en wijn erdoor. Breng het geheel al roerend aan de kook tot de saus gebonden is. Roer dan geleidelijk het resterende vocht erdoor. Breng op smaak met peper en zout en breng de saus dan nog even aan de kook en laat al roerend nog 3 min. doorkoken.
Giet wat olie in een wok. Roerbak de wilde spinazie en breng op smaak met zout & peper.
Maak het pastadeeg en rol de lasagnevellen. Kook de lasagnevellen in water met zout & olie.
Schep een dun laagje vissaus onder in de ovenschaal. Leg er gaargekookte lasagnevellen op.
Doe er weer wat saus over, verdeel hierover de spinazie. Leg er een laag lasagnevellen op, bedek deze met de rest van de saus en eindig met een laag pasta.
Giet er de slagroom over. Bestrooi met de door elkaar vermengde peterselie en mozzarella.
Zet de lasagne ca. 5 min. onder de grill totdat de kaas goudbruin is.

Oh ja.. het oorspronkelijke recept gaat uit van Cheddar ipv Mozarrella... maar ja, ik had nou eenmaal Mozzarella in huis. Ga dit zeker nogmaals proberen en dan met Cheddar. Dat geeft wellicht een beetje meer pit dan Mozzarella.

zondag 8 maart 2009

Humus

Normaal koop ik altijd kikkererwten in blik. Lekker makkelijk, heb je dan standaard iets in de voorraadkast. Maar nu besloot ik bij mijn turkse supermarkt eens een zak gedroogde kikkererwten mee te nemen. Op internet op zoek naar aanwijzingen; hoe lang weken & hoe lang koken kwam ik dit recept tegen op © Janneke's Receptenpagina (http://www.jannekes.nl/).
Het is zo lekker dat ik deze Humus zeker vaker ga maken en 'm dus ook aan m'n eigen blog toevoeg.

Ingrediënten:
125 gr kikkererwten
water
1 el olijfolie
1 kleine ui
1/2 tl komijn
snufje cayennepeper
2 el citroensap
0,8-1,2 dl olijfolie (extra)
1-3 teentjes knoflook
(zout)

Voorbereiding:
Doe de gedroogde kikkererwten in ruim water in een grote kom en week ze een nacht (of gebruik kikkererwten in blik).
Bereiding:
Spoel de kikkererwten goed af en doe ze in een pan met kokend water.
Kook ze afgedekt op matig vuur in 1 uur zacht.
Giet het water af en voeg de eetlepel olijfolie, gesnipperde ui, komijn en cayennepeper bij de kikkererwten en verhit dit 1 minuut op hoog vuur.
Doe de erwten in een keukenmachine, voeg citroensap, extra olijfolie en geperste knoflook naar smaak toe en breng het geheel op smaak met zout. Pureer het tot een glad mengsel. Voeg, voor een dunnere saus, eventueel nog wat water toe.

zaterdag 7 maart 2009

Parfait van witte chocolade en frambozen

250 gr. witte chocolade, in stukken gebroken
125 ml. slagroom
4 eiwitten van grote eieren
50 gr. suiker
2 theetl. vanille-extract
2 eetl. citroensap
200-300 gr. verse of diepvriesframbozen


Bekleed een schaal (ik gebruikte een rechthoekige aluminium ovenschaal) met plasticfolie en laat dat overhangen zodat het bevroren parfait gemakkelijk uit de vorm kan worden getild.
Verwarm de chocolade samen met de room (au bain marie) al roerend totdat de chocolade is gemolten. Neem kom uit de pan met het hete water en laat het mengsel afkoelen.
Klop de eiwitten met den mixer met heel schone gardes en schenk er beetje voor beetje de suiker bij. Klop het mengsel tot stijve pieken.
Roer de citroensap en vanille-extract door het chocolademengsel en doe het vervolgens bij de stijfgeslagen eiwitten. Schep alles voorzichtig om tot het goed is gemengd. Schep er op het laatste moment de frambozen door.
Schenk het mengsel in de beklede vorm. Dek af met plasticfolie en zet het zo'n 6 uur in de vriezer.

Serveer met een lepel likeurstroop (maple siroop gemengd met cointreau) en garneer met fijngehakte pistachenootjes.

Peren Tarte Tatin




Op zoek naar een last-minute toetjesrecept vond ik deze Tarte Tatin. Oorspronkelijk met Appels, maar ik had net peren gekocht dus, het werd de variatie met peer.

ingrediënten
5 peren (de mijne waren nog niet al te rijp en dat pakte prima uit)
100 g suiker
50 g boter
250 g pâte brisée (zie onderstaand 'basisrecept deeg pâte brisée')

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schil de peren, snijd ze in tweeën en haal het klokhuis eruit. Smelt de suiker in een ovenvaste koekenpan of taartvorm (28 cm Ø) op laag vuur. Als de gesmolten suiker helemaal glad is, maar nog licht van kleur, kan de peer erbij; leg de partjes met de bolle kant naar beneden in de suiker. Verdeel de boter hierover en laat even verder stoven met het deksel op de pan. Daarna nog 5 minuten op het vuur laten staan zonder deksel, tot het meeste vocht verdampt is maar de peer wel is begonnen met karamelliseren. Rol het deeg uit tot een dunne lap (ongeveer ½ cm) en leg dit over de peer. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg. Bak de tarte Tatin in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is. Laat de taart even afkoelen in de vorm voordat je hem omdraait.

Gebruik je appels, neem dan 6 appels (beetje zure, zoals goudreinetten)

basisrecept deeg pâte brisée
Voor 320 g deeg: zeef 200 g bloem in een grote mengkom, voeg 1 eetlepel suiker (voor een zoete taart) of een snuf zout (voor een hartige taart), 100 g boter en 1 ei toe. Kneed met de hand tot een samenhangend deeg. Indien nodig voeg je nog 1 eetlepel water toe. Maak een deegbol en laat dit een uur opstijven in de koelkast. Rol het deeg voor gebruik dun uit en prik het in met een vork.
Dit recept is afkomstig uit het kookboek Tarte Tatin van Jasmin Schults & Anaïsa Bruchner.

Snelle Tomatensaus

Ingredienten:
Olijfolie
4 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
Een handvol verse basilicum, grof gehakt
3 x 400g tomaten in blik
Zout & versgemalen peper

Zet een grote anti-aanbak pan op het vuur en giet er een flinke scheut olijfolie in. Voeg de knoflook toe en bak deze zachtjes tot het licht begint te kleuren. Voeg dan de basilicum en de tomaten toe. Plet de tomaten met een houten lepel zoveel je kan.
Breng de saus op smaak met zout en peper. Zodra de saus begint te koken, haal je de pan van het vuur. Druk de saus door een grove zeef en gbruik de houten lepen om de tomaat erdoor te drukken. Gooi de basilicum en knoflook weg, maar vergeet niet om ook de onderkant van de zeef nog schoon te schrapen in de kom met saus.