zondag 19 augustus 2007

Spaghetti alle vongole



we hebben net heerlijk gegeten!!! Een absolute favoriet, sinds we het een jaar of wat geleden bij twee goede vrienden hebben gegeten! Waarschijnlijk net zulke eet-genieters als wij, dus ieder etentje met zijn vieren is op zijn minst een soort culinair minifeestje!!

Vandaag aten we met zijn tweetjes lekkere pasta met vongole... als ik ze zie liggen bij de visboer kan ik ze vrijwel nooit weerstaan... :)

Ons favoriete recept is inmiddels een beetje samengesteld uit een aantal kookboekvarianten. Het is een receptje waar een beetje aandacht voor nodig is omdat er een aantal handelingen tegelijk moeten plaatsvinden, maar het blijft toch een eenvoudig recept met weinig ingredienten.

Voor 2 personen:
1 zakje vongole (kleine kg.)
4/5 knoflooktenen
1 pepertje, fijngehakt
handvol fijngehakte peterselie
witte wijn
olijfolie
pasta (2 ons bij gedroogte pasta of 1x recept verse pasta)

Begin met het wassen van de schelpen. Spoel ze een aantal keren in ruim water om het zand uit de schelpen te wassen.

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Schil de knoflookteentjes en fruit ze een aantal minuten in de olie samen met het fijngehakte pepertje op laag vuur.
Vis de knoflookteentjes uit de olie en laat de olie even rusten.
Zorg ondertussen ook dat er een pan water opstaat voor de pasta. Kook de pasta met wat zout & olijfolie tot het net niet gaar is - time dit zo dat de pasta gaar is als de schelpen ook gaar zijn.

Doe de vongole in een pan met een aantal eetl. witte wijn en doe de deksel op de pan. Houd vervolgens goed bij welke schelpen opengaan; vis deze uit de pan zodat ze mals blijven en er meer ruimte overblijft voor de rest van de schelpen.
Als de meeste schelpen open zijn zou ook de pasta goed moeten zijn. Giet de pasta af en doe deze bij de knoflookolie. Doe hier de versgehakte peterselie en de volgole bij! Even goed doorscheppen en opdienen.

Ik houd er zelf van om tijdens het wachten tot alle schelpen open zijn gegaan een deel van de volgole alvast uit de schelpen te halen zodat er niet alleen maar schelpen op je bord liggen.

Geen opmerkingen: