vrijdag 27 november 2009

Linzensoep

200 gr rode linzen
1 l. groentebouillon
1 winterpeen, in kleine stukjes gesneden
2 uien, fijngehakt
1 blik tomatenblokjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
olijfolie
1 el. gemalen komijn
1 el. gemalen korianderzaad
1 el. kurkuma
1/2 citroen
handvol verse koriander, grof gehakt
verse yoghurt

De ui met de knofloof even aanfruiten in de olijfolie. Dan de linzen erbij met de komijn, koriander en kurkuma. Even kort bakken en dan 3/4 van de bouillon erbij en de tomatenblokjes.
Ongeveer 20 min. laten koken.
Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Weer opzetten en dan het citroensap, de verse koriander en de winterwortel erbij doen.
Proef de soep en en voeg indien nodig wat bouillon of extra kruiden toe.
Vlak voor het opdienen nog wat yoghurt door de soep roeren en garneren met wat verse koriander.

zondag 15 november 2009

Pompoensoep

Dit recept vond ik op culinette.nl, een leuk kookblog dat ik graag lees. Culinette noemt het Pompoensoep de Luxe en dat is het eigenlijk ook. Ik maak graag pompoensoep, maar had nog nooit het ultieme recept gevonden. Nu wel.

Deze soep heeft de perfecte kleur en dikte en smaakt heerlijk met een minimale hoeveelheid ingredienten. Dat komt door de combinatie van tomaat (kleur en smaak), winterwortel (kleur en binden) en pompoen (kleur en smaak).

1 Hokkaido pompoen (hoef je niet te schillen)
1 grote winterwortel
1 blik tomaten
1 l. kippenbouillon

Snij de pompoen en winterwortel in grove stukken. Smoor dit met wat olie in de pan. Doe de tomaten erbij en even later de kippenbouillon. Laat min. een half uurtje pruttelen en haal dan de staafmixer erdoor en de soep is klaar. Eventueel nog verdunnen met wat bouillon.
Je kan de soep ook nog door een zeef halen voor een extra gladde soep. (Heb ik niet gedaan, von 't niet echt nodig).
Kruiden zoals kerrie of chilipoeder kunnen de soep iets pittiger maken. Maar ook een stuk verse gember (schillen maar niet snijden) meekoken (voor de staafmixer uit de pan halen) is een aanrader.
Verse room pas op het bord erbij doen.

zondag 6 september 2009

Gevulde kip met feta, tomaten en peterselie

Dit recept stond op 5 sept. '09 in het Parool. het schijnt een recept te zijn van een in Griekenland bekende tv-kok... nou ja, wie het dan ook heeft bedacht.. het is ongelofelijk lekker en absoluut voor herhaling vatbaar. Het leuke eraan is dat het nauwelijks voorbereiding nodig heeft en dus heb je lekker weinig werk. We hebben hieronder alleen de aardappels aangepast, want als je die een heel uur in de oven laat zitten, zoals in het originele recept, worden ze wat droog.



voor ca. 3-4 pers.
1 kip, ca. 1,3 kg
1 kilo vastkokende aardappels, geschild en in grote stukken gesneden
2 eetl. gedroogde oregano
flink wat zout & peper
halve eetl. mosterd
sap van 1 citroen
zout, peper
olijfolie
Vulling:
klein bosje platte peterselie, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngeperst
2 tomaten, ontveld, en in blokjes
150 gr. feta in blokjes
50 gr. pecorino in blokjes (bij gebrek aan Griekse Graviera kaas)
peper

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak een mengsel van zout, peper en gedroogde oregano en wrijf de kip er van binnen en buiten mee in. Maak voorzichtig het vel van de borst los en stop dan de vulling in de buikholte van de kip en tussen het vel en het vlees. Bind de poten bijeen.
Leg de kip in de ovenschaal, giet wat olijfolie over de kip en giet wat water in de schaal.
Bak de kip in 1 uur gaar in de oven.
Meng de aardappels met het citroensap, mosterd, en een beetje van het oregano mengsel. Giet er dan wat olijfolie overheen en doe ze in een apart ovenschaaltje. Als de kip een half uur in de oven staat zet je de aardappels erbij, dan zijn ze tegelijk gaar.

zondag 30 augustus 2009

Goi Quan (Rijstpapierrolletjes met tonijn, komkommer en munt)

Ik maakte dit gerechtje samen met mijn nichtjes van 8 en 5. Die vinden het fantastisch om komkommer in reepjes te snijden en de ingredienten aan te geven voordat je de pakketjes op kan rollen. Of zij het zelf ook lekker vonden... ;-)) de oudste zeker wel, de jongste deed een dappere poging!









Voor 6 pers.

20 velletjes rijstpapier (dus twee extra, voor event. mislukkingen)
80 gram ijsbergsla, fijngesneden
250 gr. verse tonijn, in reepjes van 6 cm.
1/2 komkommer, ontzaad, in strips van 6 cm.
6 takjes munt, alleen de blaadjes, fijngehakt
3 bosuitjes, in strips van 6 cm.
1 spaanse peper, ontzaad en in flinterdunne strips gesneden
glasmie (1 pakketje, of een halve, is ook genoeg)
20 sprieten bieslook (dus weer 2 extra)
Thaise vissaus
Sojasaus

Breng wat water aan de kook en laat de glasmie/rijstmie 2 min. weken. Giet af en houd even onder de koude kraan om af te koelen.
Leg een velletje rijstpapier 20 sec. in lauw water, dep het droog en beleg het in het midden met sla, tonijn, komkommer, bosuit, munt, spaanse peper, klein beetje glasmie en wat vissaus.
Sla beide zijkanten van het rijstvel over de vulling naar elkaar toe en rol het pakketje vervolgens op. Bind het dicht met een bieslookspriet en bewaar in de koelkast.
Maak zo 18 pakketjes (lijkt veel wekt, maar 't valt mee!)
Serveer met wat sojasaus gemengd met vissaus.

Ceviche

Voorgerecht voor 2 pers.


200 gr witte stevige vis (zeeduivel/zeewolf/kabeljouw)
2 limoenen, uitgeperst
1 klein pepertje
1 kleine rode ui
2 tomaten, ontveld en ontzaad
2 eetl. olijfolie
1 ruime eetl. koriander, fijngehakt
1 stevige (kleine) avocado
zout & peper naar smaak

Snijd de visfilet overdwars in dunne plakjes en leg die in een ondiepe schaal. Giet het limoensap erover en zorg dat alle vis onder staat. Dek af en zet 40 min tot 1 uur in de koelkast. In die tijd wordt het vlees van de vis ondoorzichtig en wit van kleur.
Snijd ondertussen de gehalveerde peper in plakjes zodat je heel dunne halve ringetjes krijgt. (Doe de ui dan in een kom en strooi er een beetje zout over. Hierdoor trekt 't scherpe uit de ui).
Snijd de ui in vieren en elk kwart vervolgens in de lengte in dunne, boogvormige plakjes. Snijd ook te tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd elk stukje in de lengte in dunne, boogvormige plakjes.
Haal de visfilet vlak voor het serveren met een schuimspaan uit het limoensap en doe ze samen met de peper, ui, tomaat, olijfolie, het grootste deel van de koriander en een beetje zout naar smaak in een kom en hussel door elkaar.
Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit en de schil. Snijd de helften in dunne plakken.
Leg 3-4 plakken avocado op de ene kant van de borden, een bergje ceviche op de andere kant en strooi de rest van de koriander erover. Serveer vervolgens meteen.

zondag 9 augustus 2009

Sorbet van Citroengras

Fantastisch lekker nagerecht. Gevonden op de site van thetasteoflife.tv (met filmpje). Erg makkelijk en heel bijzonder van smaak.

Nagerecht voor 4 personen
350 ml water
200 g suiker
150 ml yoghurt
30 ml citroensap
1 blaadje gelatine
3 stengels sereh (citroengras)
1 doosje aardbeien (120 g)
1 kaffir limeblad (4 blaadjes indien gedroogd)
1 limoen
30 g suiker
Extra nodig:
Sorbetière (ijsmachine)

Water, suiker en de gekneusde sereh koken en 10 minuten laten trekken. Verwijder de sereh. Laat de gelatine weken in koud water en voeg deze toe aan de warme massa. Laat helemaal afkoelen en voeg de yoghurt en citroensap toe. Giet de massa in de sorbetière (ijsmachine) en draai het geheel tot ijs. Snijd de aardbeien in stukjes. Snijd de kafir limebladen heel fijn en voeg samen met het sap van 1 limoen en de suiker toe. Alles mengen en ca 30 minuten laten staan. Schep de aardbeien met het vocht in een diep bord. Maak met een warme lepel een quenelle (soort bol) van de sorbet. Plaats op de aardbeien en garneer met kafir limeblad.

maandag 13 juli 2009

Pittig limoen-varkensvlees met perziken-tomatensalsa


Gevonden in Delicious. Voor iemand die eigenlijk niet van de combi fruit in hartig eten houdt, was dit een openbaring!! Het was heerlijk en helemaal niet zoet. De frisheid van de perziken en de verse munt het pittige pepertje maken dit een topgerecht! Lekker lekker lekker! Komt in huize Ebbtoet zeker vaker op tafel!!!

voor 2 pers.

1 varkenshaasje (ca. 400 gr), in medaillons van 1 cm. dik
1 teentje knoflook, fijngesneden
2 eetl. limoensap, plus event. wat partjes ter garnering
1 eetl. olijfolie
1 1/2 theel. gemalen komijn
1 verse oregano (fijngesneden)
2 eetl. olijfolie, om in te bakken
3 handenvol waterkers

perziken-tomatensalsa:
2 rijpe perziken (ontveld), in kleine blokjes
1 rijpe tomaat, zaadjes verwijders, in kleine blokjes
1 rode Spaanse peper, zaadjes verwijders en fijngesneden
2 eetl. fijngesneden muntblaadjes, of naar smaak
1 theel. suiker, of naar smaak
kneepje limoensap

Meng in een kom de knoflook met het limoensap, de olie, komijn en oregano. Doe dit in afsluitbare bak en meng alles goed zodat de marinade overal om het vlees heen zit. Laat 1 a 2 uur marineren in de koelkast.
Meng alle ingredienten voor de salsa in een kom. Breng op smaak met wat zout en limoensap. De hoeveelheid hangt af van de rijpheid van de perziken. Voeg event. ook nog wat versgemalen peper toe.
Laat het vlees voor het bakken op kamertemperatuur komen. Dep de plakjes varkensvlees droog met keukenpapier. Verhit een grote koekenpan met anti aanbaklaag op matig vuur en laat de olie over het oppervlak uitvloeien. Bak de plakjes vlees aan elke kant 2-3 min. of tot ze mooi kleuren. Verdeel de waterkers, het vlees en de salsa over borden. Garneer met de limoenschijfjes.

Bereiden. ca. 20 min. / marineren 1-2 uur.

Mosselen op z'n thais


Voor 2 personen, of als voorgerecht voor 4:
1 stengel sereh (citroengras)
2 – 3 lenteuitjes
een handje verse koriander
1 eetlepel arachideolie
1 el Thaise rode currypasta
1 blik kokosmelk (200 ml)
1 kilo mosselen, afgespoeld en geïnspecteerd op kapotte exemplaren

Verwijder de buitenste, hard schil(len) van de serehstengel en kneus de stengel. Maak de lente-uitjes schoon en snijd in ringetjes. Pluk de blaadjes koriander en snijd ze fijn. Verhit de olie in een (mossel)pan en fruit hierin de sereh en currypasta een minuut. Doe de mosselen in de pan met de jerek purut en schenk de kokosmelk erop. Leg een deksel op de pan en breng aan de kook. Kook de mosselen in 3 - 5 minuten net gaar, terwijl je de pan tussendoor een paar keer flink opschud. Stort de mosselen met hun kookvocht in een schaal en bestrooi met bosui en koriander.

woensdag 27 mei 2009

Spaghetti met garnalen en rucola


voor 4 pers.
450 gr. gedroogde spaghetti
zout & peper uit de molen
olijfolie
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
1 a 2 gedroogde spaanse pepers, verkruimeld
400 gr. gepelde rauwe garnalen
1 klein wijnglas witte wijn
6 zongedroogde tomaten, gepureerd in de blender
geraspte schil & sap van 1 citroen
2 handenvol rucola, grof gehakt

Kook de spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking in een grote pan gezouten water. Verhit ondertussen 3 flinke scheuten olijfolie in een grote koekenpan en gooi er de knoflook en de spaanse pepers bij. Doe zodra de knoflook begint te kleuren de garnalen erbij en bak die gedurende 1 min. Giet dan de witte wijn en tomatenpuree erbij en laat het mengsel een paar min. pruttelen. Niet te lang, want garnalen worden gauw taai.
Laat de gare pasta uitlekken in een vergiet en bewaar een beetje v/h kookvocht. Hussel de spaghetti en de saus door elkaar, knijp het citroensap erover , doe de helft van de rucola erbij en breng op smaak met zout en peper. Giet er eventueel nog wat v/h kookvocht van de pasta bij om de saus iets dunner te maken. Verdeel de pasta over 4 borden en strooi er de geraspte citroenschil en de rest v/d rucola over.

woensdag 20 mei 2009

5 min. chocolade cake in een mok

PAS OP!!!! Gevaarlijk recept..... Met dit recept heb je namelijk binnen 5 min. een chocoladecakeje omdat de ingredienten vrijwel altijd wel in huis zijn... Ruime portie voor 1 pers. maar voor een kleiner schuldgevoel kan hij natuurlijk ook doormidden gesneden worden.... ;-)


4 eetl. zelfrijzende bloem (of gewone bloem + mespuntje bakpoeder)
4 eetl. suiker
2 eetl. cacaopoeder
1 ei
3 eetl. melk
3 eetl. zonnebloemolie
3 eetl. chocoloate chips (optioneel)
vanillesuiker of 1/2 theel. vanille extract
1 grote koffie mok

Roer allle droge ingredienten in de mok door elkaar. Voeg het ei toe en roer tot je een glad papje hebt. Roer dan de melk en de olie erdoorheen en mix dit er ook goed doorheen. Voeg de chocoladestukjes toe en roer nog een keer door.
Zet de mok 3 min. in de magnetron en klaar is het chocoladecakeje.
Stort op een bordje en laat een beetje afkoelen.

maandag 18 mei 2009

Rabarbersorbet met rabarbercompote

voor ca. 1 liter sorbet:
1 kg. rabarber, schoongemaakt
260 gr. suiker
2 eetl. agavesiroop
1 blaadje gelatine, geweekt in water

Voor de compote:
1 grote rabarberstengel in schuine plakjes gesneden
180 gr. suiker
1 theel. vanille essence

Snijd de rabarber in stukjes, doe samen met de suiker in een pan met dikke bodem en zet op het vuur en breng aan de kook. Laat zo'n 20 min zachtjes pruttelen tot de rabarber gaar is. Leg het blaadje gelatine ca. 5 min. in een bakje water. Pureer de rabarber met een staafmixer. Roer het gelatineblaadje erdoor en laat afkoelen voor het de vriezer ingaat. Bij gebrek aan een ijsmachine regelmatig doorroeren terwijl het invriest.

Breng voor de compote 3,5 dl. water aan de kook samen met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de schijfles rabarber toe en laat dit 20 min zachtjes doorkoken. De rabarber mag niet stukgaan. Doe de vanille essence erbij en roer voorzichtig om.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Haal de sorbet 5 a 10 min. voor serveren uit de vriezer.

Witlof-Venkel salade met gerookte kip


voor 2 pers.
1 venkelknol
1 stronkje witlof
1 sinaasappel
1 gerookte kipfilet
1,5 eetl. witte wijnazijn
3 eet. olijfolie
zout & peper

Was de sinaasappel en rasp de schil voor 2 theel. sinaasappelschil. Pers dan 1 eetl. sinaasappelsap. Meng dit met de azijn, olie en peper en zout tot een dressing.
Snijd de venkel en witlof in dunne reepjes. Snij de kipfilet in dunne plakjes en meng dit alles door elkaar met de dressing.

woensdag 6 mei 2009

Spaghetti con Salsa Sophia



Dit recept bewaar ik al jaren, het stond bij een artikel in de krant ter ere van het verschijnen van het kookboek van Sophia Loren. Al jaren niet gemaakt en ik begrijp helemaal niet waarom.... het is zo lekker!!

Voor 2 pers.
1 flinke handvol fijngehakte platte peterselie
2 teentjes knoflook, fijngeperst
klein handjevol pijnboompitten, droog geroosted in een koekenpan
2 ansjovisfilets, grof gesneden
10 zwarte olijven, in stukjes gesneden
1 eetl. kappertjes, afgespoeld en grof gehakt
1/2 kleine ui, fjingesnipperd
extra vergine olijfolie
180 gr. spaghetti
versgemalen peper

Stamp de pijnboompitten in een vijzel fijn. Voeg dan één voor één de peterselie, ansjovis, oijven, kappertjes en ui toe en meng alles na iedere toevoeging goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje een scheutje olijfolie toe totdat een dikke, sausachtige pasta ontstaat. De saus kan ook in een blender worden gemaakt, maar dan wordt het snel te dun en te glad.
Kook de spaghetti al dente. Laat uitlekken en bak hem dan in een ingevette pan voor minder dan een minuut tot hij volledig droog is. Voeg de saus toe en wat verse peper en schep goed door.

woensdag 15 april 2009

Wortel, miso en gember salade dressing

1,5 eetl. geraspte gember
1 grote wortel, fijngeraspt
2 eetl. (rijst)wijnazijn
2 theel. witte miso
3 eetl. zonnebloemolie
1 eetl. water indien nodig

Doe de geraspte wortel en gember in de foodprocessor en pureer tot een gladde pasta. Voeg azijn en miso toe en meng alles goed. (Voor een zo glad mogelijke consistentie, de wortel & gember eerst raspen met een fijne rasp, alvorens het te pureren in de foodprocessor).
Voeg al mixend de olie in een dunne straal toe tot de dressing een homogene massa is. Voeg eventueel een eetl. water toe als het mengsel te dik is.
Gebruik meteen, kan tot 1 week gekoeld & afgedekt bewaard worden .
Serveer in een apart schaaltje bij een gemengde salade.
Voor een maaltijdsalade snij je een kipfilet in dunne reepjes. Marineer de kip even in wat sojasaus, geraspte gember & een fijngeperste teen knoflook.

zondag 22 maart 2009

Pressé de legumes



Voorgerecht voor ca. 4 pers.
Dit gerecht moet 1 dag van tevoren gemaakt worden.
Voor de pressé:
3 dunne (turkse) aubergines
2-3 dunne (turkse) courgettes
4 geroostere paprika's
olijfolie

Voor de basilicumolie:
ca. 200 ml. olijfolie
1 flinke handvol basilicum
1 teen knoflook
3 eetl. citroensap

Voor de kwark:
200 gr. magere kwark
2 el. bieslook
2 el. dille
2 el. peterselie
peper en zout uit de molen

Snijd alle groente zo dun mogelijk (idealiter met snijmachine, anders met mandoline of scherp mes). Verwarm de oven op 180 C. Smeer een bakplaat in met olijfolie, peper en zout en beleg met de aubergineplakken. Bedruppel de bovenkant van de aubergines ook met olijfolie en maal er peper en zout over. Bak de plakken in ca. 5-8 min. net gaar. Herhaal deze handeling tot alle aubergine gebakken is.
Meng voor de basilicumolie alle ingrdienten met een staafmixer in een hoge beker. Breng op smaak met zout & peper.
Bekleed een kleine cakevorm met plasticfolie en laat de randen overhangen. Bekleed vervolgens met een laagje aubergine; leg de plakjes dakpansgewijs over elkaar. Vul dan de vorm verder met laagjes courgette, paprika en aubergine. Giet na erlke drie lagen een scheutje basilicumolie ertussen. Eindig met aubergine. Vouw de overhangende stukken aubergine over de terrine en vouw dan de plasticfolie dicht. Leg er iets zwaars op (bijv. een fles water oid. -pak het 'gewicht' wel in met plasticflolie, want er komt vrij veel olie uit) en leg de terrine tot gebruik zeker een dag in de koelkast. Zet de cakevorm in een schaal, er kan olie uitlopen.
Maak de kruidenkwark: Hak alle kruiden fijn, roer ze door de kwark en breng op smaak met peper en zout.
Voor het serveren; Giet alle olie goed af. Open het plasticfolie en leg een schaal op de vorm en stort de terrine door de schaal met de vorm erop te keren. Snijd met een scherp mes in plakken en serveer met de kruidenkwark.

Crostata di Ricotta al Limoncello

Nagerecht voor ca. 8 personen
Deeg:
wat boter om in te vetten
1 citroen
130 gr. boter
250 gr. bloem
60 gr. suiker
2 eidooiers
zout

Vulling:
20 gr. koude boter
3 citroenen
1 sinaasappel
5 eidooiers
100 gr. suiker
250 gr. ricotta
Limoncello likeur

Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een ronde taartvorm in met wat boter.

Deeg: rasp de schil van de citroen. Smelt de boter. Kneed snel de bloem, de gesmolten boter, de suiker, de eidooiers, de citroenschil en een snufje zout tot een egaal deeg. Bedek de taartbodem met het deeg en maak een kleine opstaande rand.
Vulling: snijd de boter in stukjes. Pers de citroenen en de sinaasappel uit. Klop de eidooiers met de suiker tot het eigeel dik en romig wordt. Voeg de boterstukjes, het citroensap, de ricotta en een scheutje Limoncello toe. Het geheel goed mengen. Vul het deeg in de taartvorm met het citroen-ricottamengsel en laat de taart in het midden van de oven in ca. 40 min. gaar en goudbruin worden. Haal de citroentaart uit de oven en laat hem afkoelen. Eventueel garneren met sliertjes citroenschil en wat poedersuiker.

zaterdag 14 maart 2009

Lasagne met vis & zeevruchten



oooo.. lekker!!! we maakten dit van 'restjes' kabeljauw die we hadden afgesneden van hele filets omdat dat dan beter pocheert (zie recept voor kabeljauw met peterseliepesto). De dunnere stukjes heb ik dus hiervoor gebruikt.
Het 'echte' recept wat ik heb gevonden stelt dat je de oven moet voorverwarmen. Maaaaaaar.... in 'Made in Italy', de kookbijbel van Giorgio Locatelli staat dat je lasagne met zeevruchten even onder de grill moet zetten en niet een halfuur in een echt hete oven moet zetten omdat je dan de zeevruchten verpest. Gebruik dus ook zelf-gekookte lasagnevellen en geen kant-en klare voorgekookte lasagevellen die een langere oventijd nodig hebben.

1 x recept pastadeeg (http://ebbtoet.blogspot.com/2007/08/verse-pasta.html)
400 gr. witvisflilet
100 gr. jacobsschelpen
300 gr. rauwe garnalen, gepeld & schoongemaakt
boter
1 prei, fijngesneden
1/2 venkel, fijngesneden
300 gr. wilde spinazie, gewassen
85 gr. bloem
2,5 dl. visfond
2,5 dl. witte wijn
2,5 dl.melk
50 ml. slagroom
2 bollen mozzarella
2 el. fijngehakte peterselie

Zet bijtijds de grill aan. Vet een ovenschaal in.
Snijd de vis en de St. Jacobsschelpen in kleine stukjes. Hak de garnalen grof.
Smelt de boter in een grote pan. Fruit de prei en venkel al roerend enkele minuten. Voeg de bloem toe en verwarm die al roerend 1 min. Roer geleidelijk de de fond, melk en wijn erdoor. Breng het geheel al roerend aan de kook tot de saus gebonden is. Roer dan geleidelijk het resterende vocht erdoor. Breng op smaak met peper en zout en breng de saus dan nog even aan de kook en laat al roerend nog 3 min. doorkoken.
Giet wat olie in een wok. Roerbak de wilde spinazie en breng op smaak met zout & peper.
Maak het pastadeeg en rol de lasagnevellen. Kook de lasagnevellen in water met zout & olie.
Schep een dun laagje vissaus onder in de ovenschaal. Leg er gaargekookte lasagnevellen op.
Doe er weer wat saus over, verdeel hierover de spinazie. Leg er een laag lasagnevellen op, bedek deze met de rest van de saus en eindig met een laag pasta.
Giet er de slagroom over. Bestrooi met de door elkaar vermengde peterselie en mozzarella.
Zet de lasagne ca. 5 min. onder de grill totdat de kaas goudbruin is.

Oh ja.. het oorspronkelijke recept gaat uit van Cheddar ipv Mozarrella... maar ja, ik had nou eenmaal Mozzarella in huis. Ga dit zeker nogmaals proberen en dan met Cheddar. Dat geeft wellicht een beetje meer pit dan Mozzarella.

zondag 8 maart 2009

Humus

Normaal koop ik altijd kikkererwten in blik. Lekker makkelijk, heb je dan standaard iets in de voorraadkast. Maar nu besloot ik bij mijn turkse supermarkt eens een zak gedroogde kikkererwten mee te nemen. Op internet op zoek naar aanwijzingen; hoe lang weken & hoe lang koken kwam ik dit recept tegen op © Janneke's Receptenpagina (http://www.jannekes.nl/).
Het is zo lekker dat ik deze Humus zeker vaker ga maken en 'm dus ook aan m'n eigen blog toevoeg.

Ingrediënten:
125 gr kikkererwten
water
1 el olijfolie
1 kleine ui
1/2 tl komijn
snufje cayennepeper
2 el citroensap
0,8-1,2 dl olijfolie (extra)
1-3 teentjes knoflook
(zout)

Voorbereiding:
Doe de gedroogde kikkererwten in ruim water in een grote kom en week ze een nacht (of gebruik kikkererwten in blik).
Bereiding:
Spoel de kikkererwten goed af en doe ze in een pan met kokend water.
Kook ze afgedekt op matig vuur in 1 uur zacht.
Giet het water af en voeg de eetlepel olijfolie, gesnipperde ui, komijn en cayennepeper bij de kikkererwten en verhit dit 1 minuut op hoog vuur.
Doe de erwten in een keukenmachine, voeg citroensap, extra olijfolie en geperste knoflook naar smaak toe en breng het geheel op smaak met zout. Pureer het tot een glad mengsel. Voeg, voor een dunnere saus, eventueel nog wat water toe.

zaterdag 7 maart 2009

Parfait van witte chocolade en frambozen

250 gr. witte chocolade, in stukken gebroken
125 ml. slagroom
4 eiwitten van grote eieren
50 gr. suiker
2 theetl. vanille-extract
2 eetl. citroensap
200-300 gr. verse of diepvriesframbozen


Bekleed een schaal (ik gebruikte een rechthoekige aluminium ovenschaal) met plasticfolie en laat dat overhangen zodat het bevroren parfait gemakkelijk uit de vorm kan worden getild.
Verwarm de chocolade samen met de room (au bain marie) al roerend totdat de chocolade is gemolten. Neem kom uit de pan met het hete water en laat het mengsel afkoelen.
Klop de eiwitten met den mixer met heel schone gardes en schenk er beetje voor beetje de suiker bij. Klop het mengsel tot stijve pieken.
Roer de citroensap en vanille-extract door het chocolademengsel en doe het vervolgens bij de stijfgeslagen eiwitten. Schep alles voorzichtig om tot het goed is gemengd. Schep er op het laatste moment de frambozen door.
Schenk het mengsel in de beklede vorm. Dek af met plasticfolie en zet het zo'n 6 uur in de vriezer.

Serveer met een lepel likeurstroop (maple siroop gemengd met cointreau) en garneer met fijngehakte pistachenootjes.

Peren Tarte Tatin




Op zoek naar een last-minute toetjesrecept vond ik deze Tarte Tatin. Oorspronkelijk met Appels, maar ik had net peren gekocht dus, het werd de variatie met peer.

ingrediënten
5 peren (de mijne waren nog niet al te rijp en dat pakte prima uit)
100 g suiker
50 g boter
250 g pâte brisée (zie onderstaand 'basisrecept deeg pâte brisée')

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schil de peren, snijd ze in tweeën en haal het klokhuis eruit. Smelt de suiker in een ovenvaste koekenpan of taartvorm (28 cm Ø) op laag vuur. Als de gesmolten suiker helemaal glad is, maar nog licht van kleur, kan de peer erbij; leg de partjes met de bolle kant naar beneden in de suiker. Verdeel de boter hierover en laat even verder stoven met het deksel op de pan. Daarna nog 5 minuten op het vuur laten staan zonder deksel, tot het meeste vocht verdampt is maar de peer wel is begonnen met karamelliseren. Rol het deeg uit tot een dunne lap (ongeveer ½ cm) en leg dit over de peer. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg. Bak de tarte Tatin in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is. Laat de taart even afkoelen in de vorm voordat je hem omdraait.

Gebruik je appels, neem dan 6 appels (beetje zure, zoals goudreinetten)

basisrecept deeg pâte brisée
Voor 320 g deeg: zeef 200 g bloem in een grote mengkom, voeg 1 eetlepel suiker (voor een zoete taart) of een snuf zout (voor een hartige taart), 100 g boter en 1 ei toe. Kneed met de hand tot een samenhangend deeg. Indien nodig voeg je nog 1 eetlepel water toe. Maak een deegbol en laat dit een uur opstijven in de koelkast. Rol het deeg voor gebruik dun uit en prik het in met een vork.
Dit recept is afkomstig uit het kookboek Tarte Tatin van Jasmin Schults & Anaïsa Bruchner.

Snelle Tomatensaus

Ingredienten:
Olijfolie
4 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
Een handvol verse basilicum, grof gehakt
3 x 400g tomaten in blik
Zout & versgemalen peper

Zet een grote anti-aanbak pan op het vuur en giet er een flinke scheut olijfolie in. Voeg de knoflook toe en bak deze zachtjes tot het licht begint te kleuren. Voeg dan de basilicum en de tomaten toe. Plet de tomaten met een houten lepel zoveel je kan.
Breng de saus op smaak met zout en peper. Zodra de saus begint te koken, haal je de pan van het vuur. Druk de saus door een grove zeef en gbruik de houten lepen om de tomaat erdoor te drukken. Gooi de basilicum en knoflook weg, maar vergeet niet om ook de onderkant van de zeef nog schoon te schrapen in de kom met saus.

zondag 15 februari 2009

Stoofvlees in triple bier

Met grijs somber weer buiten is dit weer zo'n heerlijke winterschotel! Heerlijk met aardappelpuree, maar zelfs met rijst is dit een goede combi. De saus is een beetje zoetig, en combineert goed met gestoofde witlof of een witlof/aardappelschotel.

1 kg. stoofvlees
1 grote ui, fijngesnipperd
3 el. azijn.
1 flesje triple bier
1 klein blikje tomatenpuree
1 a 2 el. suiker (bruin)
1 bouillonblokje (rund)
boter of ghee
zout & peper


Kruid het vlees met peper en zout. Braad het vlees aan beide zijden bruin in de gesmolten boter of ghee. Haal het vlees dan uit de pan en bak de gesnipperde ui tot deze glazig is. Doe het vlees terug in de pan. Bak vlees en ui enkele minuten samen, en doe dan de azijn, suiker en tomatenpuree erbij. Laat enkele minuten stoven en giet dan langzaam het bier erbij. Doe het bouillonblokje in de pan en roer alles goed door.

Laat alles zo'n 2 uur stoven tot het vlees zacht is.


Als alles net in de pan zit en je hebt net de suiker erbij gedaan, schrik je wellicht een beetje, want het is dan nog vrij zoet, maar na 2 uur sudderen is dat al een stuk minder. De saus 'klopt'dan helemaal. Beetje zoetig, maar ook met een bittertje.

woensdag 11 februari 2009

Zuurkoolschotel

500 gr. wijnzuurkool
500 gr. aardappels
125 gr. gerookte spekjes
500 gr. rundergehakt
melk
paneermeel
nootmuskaat
mosterd
ca. 60 gr. boter
peper & zout

Verwarm de oven voor op 18o graden. Kook de zuurkool met een beetje water ca. 15 min. Schil de aardappels en kook ze met wat zout gaar. Bak de spekjes in een droge pan uit. Giet de zuurkool af en meng de spekjes erdoor. Bak dan in dezelfde pan de gehakt rul.
Giet de aardappels af en stamp ze met een scheutje melk, klein beetje boter, zout, peper & nootmuskaat tot puree.
Doe de zuurkool onderin de ovenschaal. Spreid het gebakken gehakt erover uit. Verspreid allemaal kleine dotjes mosterd over het gehakt. Verdeel dan de aardappelpuree over het gehakt en strooi er wat paneermeel over en verdeel er een aantal kleine klontjes boter over.
Bak de schotel 30 min tot er een mooi goudbruin korstje op zit.

maandag 9 februari 2009

Meatloaf- light versie

Sja... wat kook je voor 7 mensen.... iets wat je goed voor kan bereiden en geen last-minute handelingen meer vergt, zodat je gezellig bij je gasten kan zitten.
Nu is deze meatloaf daar helemaal perfect voor. Gewoon simpel eten, zonder veel fratsen. Maar iedereen kon 't erg waarderen!

Voor ca. 10 pers.
1,2 kg. rundergehakt
300 gr. havermout
150 ml. magere melk
1 grote rode ui, fijngesnipperd
2 eieren, losgeklopt
1 vers spaans pepertje, fijngehakt
flinke handvol verse kruiden (peterselie, orgenano, etc) fijngehakt
event. 1 gegrilde paprika, fijngehakt
zout & peper

300 ml. tomatensaus
50 gr. tomatenketchup
1 eetl. worchestershire saus

Verwarm de oven voor op 200 C.
Giet de melk over de havermout en laat even een paar minuten intrekken. Meng alle ingredienten door het gehakt. Proef of het mengsel goed op smaak is.
Neem een grote ovenschaal en vet deze in. Doe het gehaktmengsel in de schaal.
Roer voor de tomatensaus alle ingredienten door elkaar en giet dit over het gehaktmengsel.

Bak de meatloaf in 45 min. gaat. Afdekken niet nodig.